Χρέος ρεκόρ 1,2 δισ., παραμονή Μέσι, μεγάλη μεταγραφή, προπονητής. Ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί γιατί οι socios της Μπαρτσελόνα επέλεξαν τον Τζουάν Λαπόρτα ως «έναν τρελό που γνωρίζουν, αντί ενός άγνωστου σοφού»!
Από το 1950, οι πρόεδροι της Μπαρτσελόνα ήταν όλοι τους
επιφανείς και πλούσιοι επιχειρηματίες της πόλης. Εκανε λοιπόν τεράστια εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκε το 2003 ως υποψήφιος εκείνος ο γοητευτικός, νεαρός και ήδη πετυχημένος δικηγόρος. Ο Τζουάν Λαπόρτα χειριζόταν με τρομερή άνεση την εικόνα του, ήταν άριστα επικοινωνιακός, μία υπέροχη φρέσκια φιγούρα σε έναν κόσμο που είχε μάθει να ζει με γηραιότερους και μάλλον άσχημους, αλαζόνες διοικητικούς. Καθώς κέρδιζε τότε τις εκλογές, η κατάσταση έμοιαζε λίγο πολύ με την τωρινή. Ενας καθόλου δημοφιλής πρόεδρος δήλωνε παραίτηση (σ.σ.: ο Τζουάν Γκασπάρτ άντεξε τρία χρόνια διαδεχόμενος τον επί 22 έτη Τζουζέπ Λουίς Νούνιες), τα ταμεία ήταν άδεια και αγωνιστικά οι προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και αποχωρούσαν αποτυχημένοι. Τότε λοιπόν ο Λαπόρτα βρήκε τον τρόπο να αφήσει την παρακαταθήκη του. Τώρα όμως θα μπορέσει να το επαναλάβει;Την περασμένη Κυριακή, καθώς έπαιρνε εκ νέου το χρίσμα, ο νέος ηγέτης της Μπαρτσελόνα παράφραζε τα λόγια του JFK για την Αμερική και θύμιζε σε όλους ότι δεν τον είχαν αποκαλέσει άστοχα ως Τζον Κένεντι στην πρώτη εκλογή του. «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει για εσάς η Μπαρτσελόνα, αλλά τι μπορείτε εσείς να κάνετε γι' αυτήν». Με τούτη την πιασάρικη ατάκα έδινε το στίγμα της επόμενης μέρας. Και ουσιαστικά άφηνε να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν θυσίες και υπομονή. Με πιο απλά λόγια, ότι το θησαυροφυλάκιο του club είναι πλέον ένα φυλάκιο δίχως θησαυρό.
Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με τους δύο αντιπάλους του, ο Λαπόρτα δεν έδωσε παχυλές υποσχέσεις. Δεν υποσχέθηκε ονόματα, αλλά κυρίως άφησε να εννοηθεί ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να πείσει τον Λιονέλ Μέσι να μην φύγει. Και αυτό είναι μία σοβαρή αλήθεια για τους Καταλανούς. Το άλλο όπλο του ήταν ότι φαίνεται να έχει το πιο ξεκάθαρα καταρτισμένο πλάνο οικονομικής επιβίωσης. Ο Ζάουμε Ζιρό είναι ο άνθρωπος που έχει επιλέξει για να δώσει τις πιο σημαντικές λύσεις. Οπως εξήγησε ο Ζιρό σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Το μυστικό είναι να μπορέσει ο σύλλογος να διαπραγματευτεί για όσα έχει να πληρώσει μέχρι τον Μάιο αρχικά και εν συνεχεία να μετατρέψει τις εγγύς πληρωμές του σε πιο μακροχρόνιες. Δηλαδή πιο απλουστευμένα, να πάρει παράταση πληρωμών κυρίως από τις τράπεζες».
Σύμφωνα λοιπόν με το πώς είναι δρομολογημένες αυτή τη στιγμή οι πληρωμές της, αναμένεται τον Μάιο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές. Αυτή τη στιγμή και μετά το πλήγμα του κορονοϊού, το χρέος της Μπαρτσελόνα έχει εκτοξευτεί από τα 330 εκατ. ευρώ του 2017, στο 1,2 δισ. ευρώ. Από το όλο του ποσού, εκείνο που καίει τον Ζιρό, είναι να πετύχει έναν νέο διακανονισμό για τα 730 εξ αυτών. Εκεί θα κριθούν και πολλά για όσα θα ακολουθήσουν σε κάθε τομέα της μεσοπρόθεσμης ζωής του συλλόγου. Δηλαδή, τι deal θα μπορέσει να πετύχει με τον Μέσι και εάν θα υπάρχει χρήμα για να προσελκύσει μία σπουδαία μεταγραφή τύπου Ερλινγκ Χάαλαντ, Κιλιάν Μπαπέ, ώστε να δημιουργήσει το παρόν και το μέλλον της ομάδας.
Ο Λαπόρτα διατηρεί εκπληκτικές σχέσεις με τον Μέσι. Μαζί του μπήκε ο Αργεντινός σούπερ σταρ στην ομάδα, πήρε τα δύο Champions League (2006, 2009), βίωσε την υπερομάδα των έξι τίτλων σε μία σεζόν (2009) και έζησε ένα υπέροχο κλίμα με τους υπόλοιπους που έβγαλε η ακαδημία της “Μασία”. Στην επταετία του Λαπόρτα (2003-'10) οι Μπλαουγκράνα αναγεννήθηκαν αγωνιστικά, έβαλαν σε τάξη τα ταμεία, γιγάντωσαν το brand name και μπήκαν στην απόλυτη ελίτ. Γι' αυτό κιόλας στα δύσκολα οι socios (σ.σ.: μέλη) των επέλεξαν με ποσοστό 54% σε σύνολο 55.611 ψήφων. Για εκείνους παραμένει ένας από τους “Cruyffistas”. Στην πρώτη εποχή του είχε άλλωστε δίπλα του τον Γιόχαν Κρόιφ να τον συμβουλεύει και να τον στηρίζει και σε αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί και πάλι. Οπως έκανε τότε, παίρνοντας το αδιανόητα πετυχημένο ρίσκο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκλογές Μπαρτσελόνα: Ανάλυση υποψηφίων και το φαβορί... Λαπόρτα
Μαζί με τα οικονομικά, τον Μέσι, αρκετές ανανεώσεις και πωλήσεις που εκκρεμούν, στον αέρα βρίσκεται και το θέμα του προπονητή. Ο Ρόναλντ Κούμαν δύσκολα θα παραμείνει, ακόμα και εάν κατακτήσει το νταμπλ. Ο Λαπόρτα και το team του θέλουν τον Τσάβι, αλλά δεν ξέρει κανείς εάν ο legend του club τηρήσει το συμβόλαιό του, μένοντας στο Κατάρ ως το Μουντιάλ του 2022. Επόμενος στη σειρά έρχεται ο Μίκελ Αρτέτα. Αυτά είναι τρομερά ενδιαφέροντα ζητήματα που αναζητούν άμεση λύση, καθώς ο σύλλογος καίγεται από κάθε άποψη και σε κάθε πτυχή του οικοδομήματός του.
Οταν ο Λαπόρτα αποχωρούσε το 2010 με τα οικονομικά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, μαύρων ταμείων, ακόμα και ιδιωτικών jet φορτωμένων με πληρωμένες συνοδούς πολυτελείας, οι περισσότεροι είχαν την αίσθηση ότι μία μέρα θα επέστρεφε, όταν η Μπαρτσελόνα θα έπεφτε στην ανάγκη του. Και τελικά συνέβη. Αλλωστε, στην Καταλωνία πάντοτε τους αρέσει αν επικαλούνται μία από τις διάσημες ρήσεις του τόπου: «Καλύτερα έναν τρελό που τον ξέρουμε, παρά έναν άγνωστο σοφό»! Μόνο που γνωστός τρελός αυτή τη φορά δεν θα έχει καν την πολυτέλεια χάριτος των 100 ημερών, γνωρίζοντας κιόλας πως συνήθως, τα sequel αποδεικνύονται λιγότερο πετυχημένα από τις πρώτες πράξεις. Και η κρίση του έχει ήδη ξεκινήσει....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου