Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Γρεβενιώτικη …. Τραγωδία στις κοινωνικές δομές του Δήμου


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Όλα τα είχαμε στα Γρεβενά, αυτό μας απένειμε. Δε μας φτάνει η φτώχεια, η κακομοιριά, η πρωτοφανής μείωση του πληθυσμού, η κατάργηση των περισσοτέρων υπηρεσιών, έγινε και η μείωση ωραρίου εργαζομένων στο ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ. Και κανείς δεν ασχολείται….
Αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές.  Η ελλιπής χρηματοδότηση, η κυνική ομολογία της κας Μιχαηλίδου (κρίμα για το νεαρό της ηλικίας της), οδηγούν μαθηματικά στον αφανισμό κοινωνικών δομών, που τόσο απαραίτητες αποδείχθηκαν εδώ και 18 χρόνια.
Εντύπωση όμως προκαλεί και η τοποθέτηση αιρετών της αυτοδιοίκησης, που δήθεν μπροστά
στην αποφυγή απολύσεων, μειώνουν στο μισό το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων.
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν:
1)    Πώς θα ανταπεξέλθει ο εργαζόμενος με 400 ευρώ το μήνα, όταν διαταράσσεται βίαια ο οικογενειακός του προϋπολογισμός;
2)    Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι προβληματισμοί του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων, που προειδοποιούσαν από το Μάιο του 2020, ότι υπάρχει κίνδυνος για κλείσιμο δομών;
3)    Γιατί απορρίφθηκαν voucher παιδιών με πλήρεις φακέλους;
4)    Γιατί δεν έγινε διαβούλευση με τους εργαζομένους, απλά τους ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις, παραμονή έναρξης των δομών; Αποφασίζουμε και διατάσσουμε δηλαδή….ΕΥΓΕ!!!
5)    Γιατί δόθηκαν χρήματα για κατασχέσεις και λαθροθηρίες προηγούμενων ετών από τη μισθοδοσία των εργαζομένων, πράγμα προφανώς παράνομο;
6)    Πώς θα προσφέρουν οι δομές στα παιδιά με μισό ωράριο εργαζομένων και ειδικά στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, όταν θα κληθούν 3 εργαζόμενοι να προσφέρουν υπηρεσίες σε 20 παιδιά, πράγμα εντελώς ανέφικτο;
Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες ερωτήματα. Συνειδητά συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται  οι δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύονται οι ιδιωτικές δομές. Συγχαρητήρια, και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση, πλήττουν βαθιά εργαζομένους και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών.
Ειδικά στο ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ του Δήμου Γρεβενών, ο αριθμός των παιδιών παραμένει ο ίδιος όπως και πέρυσι, 20 τον αριθμό. Κλείστε το λοιπόν, αφού δεν επαρκεί το ποσό των 100.000 ευρώ, 5000 ευρώ ανά παιδί είναι η επιχορήγηση. Αν δεν μπορούσατε να εξασφαλίσατε τη λειτουργία των κανονικών ΚΔΑΠ, γιατί τα ανοίξατε; Δεκαοχτώ χρόνια προσφέρουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες τους. Δεν εκτιμήσατε την προσήλωσή τους στις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν, πολλές φορές απλήρωτοι έως και 11 μήνες, χωρίς να διαμαρτυρηθούν δημόσια, ή τουλάχιστον να κάνουν επίσχεση εργασίας όπως είχαν το δικαίωμα.
Δεν φροντίσατε για τη μονιμοποίησή τους, λες και είναι πολίτες γ΄κατηγορίας και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Φτάσαμε στο σημείο λοιπόν να έχουμε παραίτηση εργαζομένης με τρία παιδιά και άνεργο άντρα, ενώ σε λίγες μέρες θα προκύψει και άλλη παραίτηση εργαζομένης μονογονειακής οικογένειας με δύο παιδιά που θα μεταναστεύσει στη Γερμανία, λες και ζούμε στο 1960. Και το καλύτερο; Θα πάρουμε άλλους, περηφανεύεται κυνικά αιρετός.
Σύμφωνα με το βουλευτή κ. Πάτση, ο Δήμος Γρεβενών επιχορηγήθηκε για τον κορονοιό 270000 ευρώ. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο ποσό απ' αυτό; Επίσης πιέζετε συνεχώς για την υπογραφή των συμβάσεων άμεσα, ενώ κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ένα μήνα, όπως προβλέπει το ΦΕΚ, μήπως και βρεθεί λύση. Τι βιασύνη σας έπιασε, όταν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το Φλεβάρη υπογράφονταν συμβάσεις.
Ας αφήσετε λοιπόν κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, τις θριαμβολογίες για τα δεκάδες εκατομμύρια έργων  και ας σκύψετε στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά γονείς και εργαζόμενοι και να δώσετε λύσεις.

Φώτης Μπαζάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου