Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μπουράκ Γιλμάζ: Ο CR…17 της Τουρκίας διεκδικεί την αναγνώριση που άργησε

 Μπουράκ Γιλμάζ: Ο CR…17 της Τουρκίας διεκδικεί την αναγνώριση που άργησε

Οι Τούρκοι φίλαθλοι τον αντιμετωπίζουν ως τον δικό τους Κριστιάνο. Ο Μπουράκ Γιλμάζ έπεσε στην παγίδα, έμεινε «βασιλιάς στο χωριό» περισσότερο απ' όσο όριζε η υπέρ-ποιοτική στόφα του. Στα 36 του, όμως, μοιάζει να κερδίζει ετεροχρονισμένα το στοίχημα της διεθνούς αναγνώρισης. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Πριν από την έναρξη των προκριματικών του Μουντιάλ, το Νο1

των «δήμιων» της εθνικής Ολλανδίας, των σκόρερ με τα περισσότερα γκολ εναντίον τους στον 21ο αιώνα ανήκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο (4). Κανείς άλλος δεν είχε περισσότερα από 2, σε μια λίστα που είχε νόημα μονάχα για να καταδείξει την έφεση του Πορτογάλου σούπερ σταρ να κατακτά μικρές και μεγάλες κορυφές. Στο τέλος της πρεμιέρας της 24ης Μαρτίου, όμως, σημειώθηκε μία απρόβλεπτη ανατροπή. Απέναντι στους Οράνιε, το όνομα του Μπουράκ Γιλμάζ προσπέρασε αυτό του CR7 στη σχετική κατάταξη, χάρη στο παρθενικό χατ-τρικ της καριέρας του με το εθνόσημο.

Αμέσως, φούντωσαν εκ νέου οι συγκρίσεις που τον συσχέτιζαν με τον «Κριστιάνο της Τουρκίας» για χρόνια. Κυκλοφόρησαν βίντεο εξαιρετικής αναλογίας, με παρόμοια γκολ που έχουν σκοράρει στην καριέρα τους. Παραλληλισμοί ακόμη και για το ίδιο το χατ-τρικ, με εκείνο που είχε πετύχει ο Ρονάλντο με την εθνική Πορτογαλίας κόντρα στην Ισπανία, στο περασμένο Μουντιάλ της Ρωσίας (3-3, γκολ με σουτ μετά από κόντρα, πέναλτι, απευθείας φάουλ).

Ίσως αυτές οι συγκρίσεις να τον κατέστησαν viral για μερικές ώρες, όταν ο θόρυβος από την παράσταση της ζωής του κόντρα στους Ολλανδούς (1ος παίκτης που πετυχαίνει χατ-τρικ εναντίον τους εδώ και 40 χρόνια, μετά τον Κλάους Άλοφς της Δυτικής Γερμανίας το 1980) καλά κρατούσε. Στην πραγματικότητα, μάλλον, τον αδικούν, αφού υπογραμμίζουν διαρκώς το πόσο άργησε να δείξει τη στόφα του στη διεθνή «σκηνή». Σημειωτέον, έφτασε 36 ετών (άκλειστα) για να σκοράρει τρία γκολ σε ένα ματς με την εθνική του. Δίχως να είχε σκοράρει μέχρι πρότινος επί ακριβώς δύο χρόνια.

Ο πιο προικισμένος και ποιοτικός σκόρερ που έβγαλε η Τουρκία στη μετά-Χακάν Σουκούρ εποχή (2ος all-time σκόρερ, άλλωστε, πίσω από τον θρυλικό φορ της Γαλατασαράι) βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, προκαλώντας μέχρι και το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά, όμως, το έκανε σε διεθνές επίπεδο. Κατάφερε, μάλιστα, να σβήσει το ρεκόρ του εμβληματικού συμπατριώτη του, ως ο γηραιότερος που σκοράρει χατ-τρικ σε προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης. Τα κατορθώματα και οι διακρίσεις δεν ήταν καινούριο φαινόμενο στην καριέρα του, η μετατόπιση από τον μικρόκοσμο της τουρκικής Super Lig στον μακρόκοσμο ενός αγώνα με φόντο το Μουντιάλ, ήταν.

Ο Γιλμάζ απουσίαζε από την τελευταία επιτυχία της Τουρκίας, το καλοκαίρι του 2008 όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro στα γήπεδα Αυστρίας-Ελβετίας. Σε επίπεδο συλλόγων, όμως, φρόντισε να υπερκεράσει την ανομβρία με το εθνόσημο. Έγινε ο μόνος που έπαιξε στο Champions League με τέσσερις διαφορετικές ομάδες της χώρας (Γαλατασαράι, Τράμπζονσπορ, Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε), αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη από τις τρεις πρώτες με ακριβώς 200 γκολ! Σήκωσε δύο πρωταθλήματα με την «Τσιμ Μπομ», συνολικά πέντε Κύπελλα και 4 Σούπερ Καπ.

Για να βρούμε τη μοναδική φορά που είχε απασχολήσει την Ευρώπη, όμως, πρέπει να ανατρέξουμε στη σεζόν 2012/13, όταν η Γαλατά του Φατίχ Τερίμ, με τον οποίον οι συγκρούσεις τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απασχολούσαν κατά καιρούς τα media, έφτασε στους «8» του Champions League, εκεί όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Έκτοτε, πέρασαν οκτώ χρόνια. Οκτώ χρόνια στα οποία έπαιξε σε ένα Euro (το 2016, σκόραρε στο τελευταίο ματς ομίλων αλλά η Τουρκία αποκλείστηκε), περιορίστηκε σε όσα είχε καταφέρει, έχασε για λίγο τον δρόμο ταξιδεύοντας στην Κίνα για να αγωνιστεί στη Γκουοάν. Χωρίς ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να τολμήσει το βήμα εκτός συνόρων, για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ώσπου έφτασε το καλοκαίρι του 2020.

Η μεταγραφή στη Λιλ, η απορία και η αρχή της ετεροχρονισμένης αναγνώρισης

Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του, πολλοί απόρησαν, για το κατά πόσο συμβατός ήταν ένας 35χρονος φορ με τη στρατηγική των Λιλουά, να αγοράζουν ταλαντούχους νεαρούς σταρ με μικρό κόστος και να κερδίζουν πολλαπλάσια από τις πωλήσεις τους λίγα χρόνια μετά. Αυτό που είδαν στον Γιλμάζ, όμως, ήταν η εγγυημένη συνεισφορά ενός βετεράνου, πλην όμως πρωτόπειρου από ποδόσφαιρο εκτός της πατρίδας του.

Ο Γιλμάζ έκανε την πιο σωστή απόφαση της καριέρας του. 16 χρόνια μετά το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την Αντάλιασπορ, πήρε το ρίσκο της εξωστρέφειας που άξιζε βάσει προσόντων, απόδοσης και του αριθμού-παράσημο των 200+ γκολ καριέρας. Ήδη μετά από 25 συμμετοχές με την ομάδα του Κριστόφ Γκατιέ, μετράει 11 γκολ και 4 ασίστ, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι στην ίδια φάση καριέρας και ηλικία με τον κατά 12 χρόνια νεότερο συμπαίκτη του σε Λιλ και Τουρκία, Γιουσούφ Γιαζίτζι.

Με τη φανέλα της Λιλ, διεκδικεί το πρωτάθλημα Γαλλίας στα ίσα από την Παρί Σεν Ζερμέν (63 βαθμοί εκάστη, 8 αγωνιστικές πριν από το φινάλε). Το ερχόμενο καλοκαίρι θα παίξει στο 2ο Euro της καριέρας του. Και με βάση το ποιοτικό υλικό και την εμφάνιση της Τουρκίας κόντρα στην Ολλανδία, το σενάριο ποδοσφαιρικής ζωής του Μπουράκ Γιλμάζ, είναι πιθανόν να γράψει και μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι κι άσχημα, για κάποιον που στα 31 του, όλα αυτά αποτελούσαν άγνωστες λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου