Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μάντσεστερ Σίτι: Οι τελευταίες μεταγραφές είναι φυσικοί!

 Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι

Οι τελευταίες μεταγραφές της Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι ποδοσφαιριστές. Είναι αστροφυσικοί επιστήμονες που συμβάλλουν στην επεξεργασία δεδομένων με σκοπό οι πολίτες να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη μάχη με τους αντιπάλους τους. 

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην τρέχουσα σεζόν της Premier League και περιμένει το τυπικό

(μαθηματικό) σκέλος για την επιστροφή της στον τίτλο και την κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος

Και για να φτάσει μία ομάδα στην κορυφή μερικές φορές δεν αρκεί να έχει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στον κόσμο ή έναν από τους καλύτερους προπονητές. Άλλωστε τόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όσο και ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν (αθλητικός διευθυντής) τόσο παλαιότερα στην Μπαρτσελόνα, όσο και την τελευταία πενταετία στη Σίτι δεν αφήνουν καμία λεπτομέρεια στην τύχη. 

Γι' αυτό και οι τελευταίες μεταγραφές της ομάδας του Μάντσεστερ δεν είναι ούτε τερματοφύλακες, ούτε αμυντικοί, ούτε μέσοι, ούτε επιθετικοί. Ούτε, φυσικά, κάποια προσθήκη προπονητή στο σταφ του οποίου ηγείται ο 50χρονος Καταλανός. Είναι φυσικοί με σκοπό να συμβάλλουν στην επεξεργασία δεδομένων για να αποκτηθεί συγκριτικό πλεονέκτημα στη μάχη με τις αντίπαλες ομάδες!

Ο πρώην αστροφυσικός, Λόρι Σο, προσελήφθη από τη Σίτι με την ιδιότητα του «επικεφαλής του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης», ενώ σύμφωνα με το Sportsmail έγιναν άλλες τρεις παρόμοιες προσλήψεις. Από το αγγλικό κλαμπ αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέριες και περιορίστηκαν στην απάντηση ότι πρόκειται για «επιστήμονες με υπόβαθρο στη Φυσική», οι οποίοι θα εργάζονται όχι μόνο για τη Σίτι, αλλά και για τις υπόλοιπες 9 ομάδες του City  Football Group (Μέλμπουρν Σίτι στην Αυστραλία, Μοντεβιδέο Σίτι στην Ουρουγουάη, Λόμελ στο Βέλγιο, Νιού Γιορκ Σίτι στις ΗΠΑ, Μουμπάι Σίτι στην Ινδία, Ζιρόνα στην Ισπανία, Σιτσουάν στην Κίνα, Γιοκοχάμα Μαρίνος στην Ιαπωνία και Τρουά στη Γαλλία).

Η ανάλυση, σύμφωνα με την Daily Mail, επικεντρώνεται στην πιθανότητα που έχει η ενέργεια κάθε παίκτη να καταλήξει σε γκολ, καθώς και στον τρόπο που επηρεάζει τις πιθανότητες της ομάδας του να σκοράρει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο εγχείρημα της Σίτι εμπλέκεται και ο τεχνολογικός κολοσσός της Google. Στόχος της τεχνητής νοημοσύνης είναι να βρει τον βέλτιστο τρόπο αντίδρασης ενός παίκτη σε μία συγκεκριμένη κατάσταση με σκοπό την καλύτερη αντίδραση σε real-time (πραγματικού χρόνου) συνθήκες. 

«Ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον που βασίζεται στη φυσική είναι ο κατάλληλος χώρος για να μάθεις μέσω της εξομοίωσης σε πραγματικές καταστάσεις και να τσεκάρεις τακτικές προσεγγίσεις», υποστηρίζει ο διευθυντής δεδομένων και τεχνολογίας της Σίτι, Μπράιαν Πρέστιτζ με τον υπεύθυνο του τμήματος, Κρεγκ Σουίμερ να τονίζει: «Τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την επιτυχία μας». 

ΤΟ «BIG DATA» ΚΑΙ Ο ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

To «Big Data», όπως λέγεται ο αντίστοιχος τομέας (ανεξαρτήτως πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την ανάλυση), είναι κάτι για το οποίο δεσμεύουν πόρους προς επένδυση όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. 

Η Λίβερπουλ που θεωρείται εκ των πρωτοπόρων ενίσχυσε το αντίστοιχο τμήμα της - στο οποίο ηγείται από το 2012 ο Ίαν Γκρέιαμ με Phd στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - την περσινή σεζόν με έναν πρωταθλητή στο σκάκι (Ντάφιντ Στιλ) και έναν αστροφυσικό με εξειδίκευση στην κωδικοποίηση (Τίμ Γουάσκετ). 

Άλλωστε η ανάλυση των δεδομένων έπαιξε ρόλο και στην πρόσληψη του ίδιου του Γιούργκεν Κλοπ από τους «ρεντς» το 2015. «Ανέλυσα τις 10 τελευταίες σεζόν στην Bundesliga και η Ντόρτμουντ ήταν η δεύτερη πιο άτυχη ομάδα την τελευταία δεκαετία», είχε υποστηρίξει ο Γκρέιαμ στο podcast του Freakonomics τονίζοντας τη σημασία της επεξεργασίας των δεδομένων στην πρόσληψη. 

Ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, Μόντσι, ίδρυσε από το... μηδέν τμήμα «Big Data» στην ομάδα της Ανδαλουσίας. «Το τελευταίο διάστημα ψάχνουμε περισσότερο για μηχανικούς, μαθηματικούς, φυσικούς και ειδικούς στη στατιστική και τους αλγορίθμους, παρά για σκάουτς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου