Καινοτόμες εταιρείες βρίσκουν νέους τρόπους για να χρησιμοποιούν τα απόβλητα τροφών.
Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Αυτά τα «απόβλητα» θα μπορούσαν, σαφώς, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, που αποτελεί έναν από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ. Εκτός αυτού, η εύρεση
καινοτόμων τρόπων επαναχρησιμοποίησης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προώθηση της αειφορίας.Παρακάτω θα δούμε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι βιομηχανίες ρούχων, καλλυντικών και διαφημίσεων έχουν επωφεληθεί από την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων τροφίμων.
Τα «άσχημα» φρούτα
Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε μια μάσκα ομορφιάς με απόβλητα τροφίμων στο πρόσωπό σας; Η Ισπανή σχεδιάστρια Τζούλια Ρόκα Βέρα ελπίζει ότι μια μέρα θα το κάνετε. Έχει δημιουργήσει μια σειρά καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών και ενυδατικών προϊόντων ομορφιάς, που έχουν ως βάση τρόφιμα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, αντί να χρησιμοποιεί απόβλητα τροφίμων, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι φρούτα που αποσύρονται από την αγορά, επειδή θεωρούνται πολύ άσχημα για να προσελκύσουν τους αγοραστές. Εξαιτίας αυτού, η Ρόκα Βέρα ονόμασε την σειρά καλλυντικών της, Lleig, που σημαίνει «άσχημος» στα Καταλανικά. Τα προϊόντα πωλούνται σε επαναχρησιμοποιήσιμα, κεραμικά δοχεία για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους.
Μια εναλλακτική λύση για τον πολυεστέρα
Η Alt Tex, μια εταιρεία που εδρεύει στο Τορόντο είναι μια νεοφυής επιχείρηση που συλλέγει και επεξεργάζεται πολυγαλακτικό οξύ (PLA) από απορρίμματα τροφίμων, δημιουργώντας μια εναλλακτική λύση έναντι του πολυεστέρα. Το άμυλο και τα σάκχαρα από τα ανεπιθύμητα τρόφιμα είναι ιδανικά για την παραγωγή PLA, σύμφωνα με την Alt Tex. Σε αντίθεση με τον πολυεστέρα, το PLA είναι ένα βιοδιασπώμενο υποκατάστατο του πλαστικού. Η εταιρεία αυτή συνεργάζεται και με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για τη συλλογή και τη χρήση των απορριμμάτων τους.
Και μια εναλλακτική λύση στο πλαστικό
Μια άλλη νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Τορόντο που ασχολείται με απορρίμματα τροφίμων είναι η Genecis. Χρησιμοποιώντας βακτήρια, η Genecis μετατρέπει τα απόβλητα τροφίμων σε ένα πολυμερές, που ονομάζεται PHA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για την πλαστική συσκευασία.
«Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν μια μεγάλη συγκέντρωση άνθρακα, που μοιάζει σε αρκετά σημεία με το αργό πετρέλαιο που υπάρχει στο έδαφος, από το οποίο παράγονται πολλά προϊόντα. Σκεφτήκαμε ότι με τη σημερινή τεχνολογία, μπορούμε να μετατρέψουμε τον άνθρακα από τα απόβλητα τροφίμων που είναι και μια πραγματικά χαμηλού κόστους πρώτη ύλη, σε χημικές ουσίες και υλικά υψηλής αξίας», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Genecis, Λούνα Γιου.
Μια εντελώς νέα αλυσίδα εφοδιασμού
Τα απόβλητα τροφίμων εμφανίζονται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να είναι για επιφανειακούς λόγους, όπως η εμφάνιση, ή λόγω της υπερπροσφοράς που οδηγεί στην έλλειψη χώρων αποθήκευσης.
Για τις γυναίκες αγρότισσες στην Κένυα και την Ουγκάντα, και οι δύο αυτοί λόγοι είναι σημαντικές προκλήσεις. Η νεοφυής εταιρεία Agricycle, στην Ανατολική Αφρική, δημιούργησε έναν εύχρηστο και απλό ηλιακό αφυγραντήρα που επέτρεψε στους καλλιεργητές φρούτων να μετατρέψουν τα αναλώσιμα προϊόντα της παραγωγής τους σε σνακ ξηρής διάρκειας.
Έκτοτε, έχει αναπτύξει μια ξεχωριστή επιχείρηση για την αγορά και εμπορία ξηρών καρπών, πουλώντας τα σε καταστήματα στις ΗΠΑ. «Έχουμε δημιουργήσει περίπου 7.000 θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα προσφέροντας πολύ καλύτερο από τον μέσο ημερομίσθιο μισθό», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Agricycle, Τζος Σφένερ.
Πηγή: World Economic Forum
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου