Η Κάθλιν Φόλμπιγκ που αναφέραμε πιο πάνω βρίσκεται στις φυλακές της Αυστραλίας από το 2003 καταδικασμένη για τη

δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει κινηθεί μία διαδικασία από πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως που υποστηρίζουν πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Πως η ίδια δεν είναι δολοφόνος, αλλά λέει την αλήθεια πως και τα τέσσερα μωρά της πέθαναν -σε διάστημα 10 ετών- από φυσιολογικά αίτια. 

Ακόμα και αν μας ακούγεται ως μια σατανική μα και τραγική σύμπτωση, οι επιστήμονες πασχίζουν να αποδείξουν πως η γενετική είναι πέρα από κάθε «φαντασία».

Πριν από λίγες ημέρες, μία ομάδα αποτελεούμενη από 90 ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς - μεταξύ των οποίων και δύο κάτοχοι βραβείων Νόμπελ - ζητά με αναφορά που έχει στείλει στην κυβερνήτη της ΝΝΟ, Μάργκαρετ Μπίζλι, να ακυρωθεί η ποινή που έχει επιβληθεί στην Κάθλιν Φόλμπιγκ.

Πέθαναν και τα τέσσερα παιδιά πριν γίνουν 2 ετών

Πριν από δύο δεκαετίες, το 2003 όταν και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 ετών, χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη γυναίκα serial killer στην Αυστραλία. Βλέπετε τα θύματά της, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ήταν τα τέσσερα παιδιά της, που πέθαναν πριν καν - κανένα από αυτά - γίνει δύο ετών. 

Τώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η επιστήμη και τα ευρήματα της έρχονται για να ανατρέψουν τόσο το αποτέλεσμα της δίκης όσο και την αιτία θανάτου των τεσσάρων παιδιών.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ είχε κατηγορηθεί πως έπνιξε τα παιδιά της, από το 1989 όταν έφυγε από τη ζωή το πρώτο, ως και το 1999 που «χάθηκε» και το τέταρτο παιδί της. 

Η ίδια είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον καθώς όταν ήταν μόλις 18 μηνών ο πατέρας της, μεθυσμένος, δολοφόνησε τη μητέρα της.

Αυτό το γεγονός τη στιγμάτισε τόσο που πολλά χρόνια αργότερα την έκανε να έχει αμφιβολίες για τον ίδιο της τον εαυτό.

«Προφανώς, είμαι κόρη του πατέρα μου» έγραψε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο της το 1996. 

Εκείνη την περίοδο, είναι παντρευτεί έναν ανθρακωρύχο και είχε μετακομίσει σε ένα εργατικό προάστιο του Σίδνεϊ. Εκείνη, όμως την περίοδο όμως η Φόλμπιγκ είχε χάσει ήδη τρία παιδιά της!

Τον Φεβρουάριο του 1989 η Φόλμπιγκ δέχθηκε το πρώτο τραγικό χτύπημα της μοίρας ως μητέρα. Ο μόλις 19ημερών γιος της, Κάλεμπ, πέθανε με τον θάνατό του να αποδίδεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών (SIDS).

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, είχε φέρει στη ζωή το δεύτερο παιδί της τον Πάτρικ. Είχε εκ γενετής πρόβλημα στα μάτια του ενώ παρουσίασε επιληψία. Πέθανε μόλις οκτώ μηνών με το πιστοποιητικό θανάτου να κάνει λόγο για πνιγμό.

Στις 30 Αυγούστου του 1993 η Σάρα, 10 μηνών τότε, πεθαίνει επίσης από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών, ενώ ο κύκλος της τραγωδίας θα συμπληρωθεί το Μάρτιο του 1999 με τον θάνατο της Λάουρα, σε ηλικία 18 μηνών, από «απροσδιόριστα αίτια». Αν και είχε παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα.

Την καταδίκασε το ημερολόγιο

Αρχικά όλοι οι θάνατοι έμοιαζαν απλώς σαν τα κομμάτια αυτού του τραγικού παζλ. Όταν όμως το ημερολόγιο της Κάθλιν Φόλμπιγκ έπεσε στα χέρια του συζύγου της, εκείνος την παρέδωσε στην αστυνομία. Αιτία ένα απόσπασμα για τον θάνατο της Σάρα, που ανέφερε πως το παιδί είχε φύγει με... «μια μικρή βοήθεια».

Αν και η ίδια προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη φράση, αυτή αποτέλεσε το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα της έρευνας, της δίκης και εν τέλει της καταδίκης της.

Ο γιατρός που είχε υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου της Σάρα, και είχε χαρακτηρίσει ως απροσδιόριστα τα αίτια του θανάτου της, υποστήριξε πως δεν έχει ξανασυναντήσει περίπτωση θανάτου τεσσάρων παιδιών από την ίδια οικογένεια.

Οι εισαγγελείς τον αποδέχθηκαν ως ειδικό μάρτυρα. Βασίστηκαν εν πολλοίς πάνω στα επιστημονικά στοιχεία που παρέθεσε και παρέπεμψαν την 35χρονη τότε Κάθλιν σε δίκη για δολοφονίες.

Εξέταση των στοιχείων 20 χρόνια μετά

Επιστροφή στο «σήμερα». Για την ακρίβεια στον Οκτώβριο του 2018. Οι δικηγόροι της Φόλμπιγκ -που συνέχισε να φωνάζει με κάθε τρόπο πως είναι αθώα- ανέθεσαν ανοσολόγο Καρόλα Βινουέσα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας της Καμπέρα και στην ομάδα της να εξετάσουν το γονιδίωμά της.

Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπίσουν πως υπήρχε μια σπάνια μετάλλαξη, γνωστή ως το γονίδιο CALM2.

Διαταραχή σε οποιοδήποτε από τα τρία γονίδια CALM δημιουργεί καρδιακές αρρυθμίες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή και ξαφνικό θάνατο στα βρέφη και την παιδική ηλικία.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πατέρας των τριών παιδιών Κρεγκ Φόλμπιγκ αρνήθηκε να παράσχει DNA στους επιστήμονες.

Όπως ισχυρίστηκε η καθηγήτρια Βινουέσα, πως περίπου 75 άτομα παγκοσμίως είναι γνωστό πως έχουν παθογόνες μεταλλάξεις CALM, ανάμεσά του και ορισμένοι γονείς χωρίς συμπτώματα. Αλλά σε τουλάχιστον 20 από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά πέθαναν ενώ σε αρκετές άλλες υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος και ιστού και από τα τέσσερα παιδιά, που ελήφθησαν λίγο μετά τη γέννησή τους, μια ομάδα γενετιστών, διαπίστωσε ότι η Σάρα και η Λάουρα είχαν και οι δύο την ίδια μετάλλαξη με τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων από τη Δανία η μετάλλαξη που βρέθηκε, γνωστή ως CALM2 είναι «πιθανώς παθογόνα» και είναι πολύ «πιθανό» να προκάλεσε τον θάνατο και στα δύο κορίτσια.

Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα τους για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη οδηγούνται στην υποψία πως μία διαφορετική γενετική μετάλλαξη που βρέθηκαν στα δύο αγόρια της Φόλμπιγκ, τον Πάτρικ και τον Κάλεμπ, θα μπορούσε να εξηγήσει και τον δικό τους θάνατο! Συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως τα δύο παιδιά έφεραν δύο μεταλλαγμένα αντίγραφα ενός γονιδίου, που στην έρευνά τους προκάλεσαν πρόωρη έναρξη θανατηφόρου επιληψίας σε πειραματόζωα.

Και το δεύτερο παιδί της Φόλμπιγκ, ο Πάτρικ, είχε παρουσιάσει επιληψία λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του.

Βέβαια οι έρευνες που έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στα αγόρια είναι ακόμα σε προκαταρτικό στάδιο, σε αντίθεση με εκείνη για τις παραλλαγές στα δύο κορίτσια, που έχει γίνει ενδελεχής μελέτη.

Μέχρι εκείνο το σημείο, οι δικηγόροι της κας Φόλμπιγκ, οι οποίοι είχαν ήδη εξαντλήσει τις επίσημες προσφυγές, κατάφεραν να εξασφαλίσουν επίσημη έρευνα για την υπόθεση.