Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο Astrazeneca: Διχασμένη η Ευρώπη - ΠΟΥ και ΕΜΑ δεν "βλέπουν" σχέση με τους θρόμβους

      Εμβόλια Astrazeneca

Εμβόλια Astrazeneca AP
Την ετυμηγορία του ΕΜΑ περιμένουν οι ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca και πιθανή σχέση του με την πρόκληση θρόμβων. Για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, κάνει λόγο ο ΠΟΥ, την ίδια ώρα που "φουντώνει" η κριτική κατά των χωρών που έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό με Astrazeneca.

Διχασμός επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρο σχετικά με το

εμβόλιο της Astrazeneca, με αρκετές χώρες να ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για την ασφάλεια που παρέχει, δεχόμενες παράλληλα κριτική για την απόφασή τους να αναστείλουν την χορήγησή του.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία δήλωσαν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σχετικά με αναφορές θρόμβων σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων. Ωστόσο, άλλα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και του Βελγίου, συνεχίζουν τη χρήση του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρόκειται να δημοσιεύσει τα ευρήματά του την Πέμπτη (18/03).

Την Τρίτη (16/03), ο EMA δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι "πεπεισμένος" για τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca. Ο επικεφαλής του, Emer Cooke, επεσήμανε ότι οι θρόμβοι αίματος που επισημάνθηκαν από ορισμένες χώρες είναι σχετικά συχνοί στον γενικό πληθυσμό. "Θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις", είπε.

Σε κοινή δήλωσή τους την ίδια μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανέφεραν ότι τα σχόλια του ΕΜΑ ήταν "ενθαρρυντικά".

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντήθηκαν επίσης την Τρίτη, αλλά ένας εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχουν "αποδεικτικά στοιχεία" ότι οι αναφερόμενοι θρόμβοι αίματος συνδέονται με το εμβόλιο. Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να μην σταματήσουν τους εμβολιασμούς τους. Οι αναστολές έρχονται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ελέγξει την αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν έχει καταγραφεί θάνατος ή περίπτωση θρόμβου αίματος.

Προληπτικό μέτρο η αναστολή

Πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει τη χρήση του εμβολίου. Η Δανία ήταν πρώτη, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Λετονία και η Σουηδία είναι οι πιο πρόσφατες.

Τη Δευτέρα, τα τρία μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - δήλωσαν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας του EMA πριν αποφασίσουν εάν θα επαναξεκινήσουν την χορήγησή του.

Είπαν ότι επέλεξαν να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου ως "προληπτικό μέτρο".

"Περιμένουμε κάποια ετυμηγορία από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την εκστρατεία", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

"Υπήρχαν μερικές πολύ ασυνήθιστες και ανησυχητικές περιπτώσεις που δικαιολογούν αυτήν την παύση και την έρευνα", δήλωσε ο Γάλλος ανοσολόγος Alain Fischer, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συμβουλευτικού συμβουλίου, στο ραδιόφωνο France Inter. "Δεν έχει χαθεί χρόνος."

Στη Γερμανία, το υπουργείο Υγείας επισήμανε επίσης έναν μικρό αριθμό σπάνιων θρόμβων αίματος σε εμβολιασμένους ανθρώπους δικαιολογώντας την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι θρόμβοι συνδέονται με το εμβόλιο και ο EMA είπε ότι άλλοι παράγοντες είναι πιθανόν πίσω από τα περιστατικά.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, έχουν σταματήσει τη χρήση ορισμένων παρτίδων του φαρμάκου AstraZeneca, ενώ το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο.

"Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων"

Η απόφαση να σταματήσει η διάθεση του εμβολίου AstraZeneca έχει επικριθεί από ορισμένους πολιτικούς και γιατρούς.

Ο Karl Lauterbach, Γερμανός επιδημιολόγος και εκπρόσωπος υγείας των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι ενώ η παύση ήταν δικαιολογημένη, ήταν επίσης πολιτική.

"Θα εμβολιαζόμουν ακόμη και τώρα με το AstraZeneca. Με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε τώρα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους", είπε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Εκπρόσωπος της γερμανικής αντιπολίτευσης Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι η απόφαση έχει ανατρέψει ολόκληρη το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας. Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας για την υγεία Janosch Dahmen, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο.

Και ο επικεφαλής εμβολιασμού της Πολωνίας Michal Dworczyk δήλωσε ότι χώρες που έχουν σταματήσει τη χρήση του εμβολίου "υπέκυψαν στον πανικό που προκλήθηκε από την κάλυψη των φερόμενων επιπλοκών από τα ΜΜΕ".

Στο έλεος του τρίτου κύματος

Οι έντονες διαφοροποιήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζονται ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου είναι αντιμέτωπο με το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η άνοδος των κρουσμάτων οδήγησε πολλές χώρες σε αυστηρότερους περιορισμούς και υπάρχουν ανησυχίες για τον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ο οποίος έχει ήδη επηρεαστεί από τις ελλείψεις του εφοδιασμού.

Οι γερμανικές μολύνσεις αυξάνονται "ραγδαία", με τα νέα κρούσματα να είναι κατά 20% περισσότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ένας ειδικός από τον οργανισμό δημόσιας υγείας RKI.Ενώ στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε ότι η εκτεταμένη διασπορά τριών παραλλαγών κορονοϊού σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε "ένα είδος τρίτου κύματος".

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς, ενώ η Ιταλία και η Ολλανδία επιβάλλουν lockdown.

Περίπου 575.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό και η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου