Η καριέρα στο εξωτερικό, σε απαιτητικά clubs και υψηλών ταχυτήτων και απαίτησης πρωταθλήματα, δεν είναι ποτέ μια απλή διαδικασία. Έχει τα πάνω και τα κάτω της, ακόμα κι αν είσαι διεθνής, ταλαντούχος ή και αναγνωρισμένος στην πατρίδα σου. 8 Έλληνες ποδοσφαιριστές τα περνούν δύσκολα στο εξωτερικό και ήδη σκέφτονται ποια άλλη θα μπορούσε να είναι η επόμενη ημέρα τους εκτός συνόρων.
Είναι όλοι τους ποδοσφαιριστές που εξασφάλισαν από σημαντικά έως εξωφρενικά κέρδη για τα ταμεία των ελληνικών ομάδων. Ωστόσο η φετινή σεζόν τους βρίσκει σε μια μόνιμη ταλαιπωρία στο εξωτερικό, προκαλώντας σε κάποιους εκ αυτών τη σκέψη για τον επόμενο σταθμό της καριέρα τους, ενώ ο ένας μετά τον άλλον, χάνουν την επαφή τους με την Εθνική Ελλάδας. Ας δούμε τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις τους:
Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ): Σε μια περίοδο που ακόμα και ο Γιούργκεν Κλοπ αμφισβητείται, ο Κώστας Τσιμίκας αποτελεί μια επιπλέον αφορμή για κριτική στον προπονητή της Λίβερπουλ. Ο παροπλισμός του διεθνούς αριστερού μπακ με τη μόλις μία συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ κι αυτή για 5 'σκοτωμένα' λεπτά κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, είναι μια επιπλέον αφορμή για πίεση στον Γερμανό, όχι επειδή ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού θα έλυνε τα μεγάλα προβλήματα της Λίβερπουλ, αλλά επειδή δεν παίρνει τις ευκαιρίες που του αναλογούν, αν κρίνει κάποιος κι από τη φετινή άκρως προβληματική εικόνα του μόνιμα βασικού Ρόμπερτσον.
Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ): Με την τελευταία παρουσία του να καταγράφεται στις 5 Γενάρη, στη νίκη με 1-0 επί της Paris FC κι έκτοτε να μένει για 11 συνεχόμενα ματς της Β' Γαλλίας εκτός αποστολής, ο άλλοτε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μέλλον στην Τουλούζ. Λίγο οξύμωρο είναι πάντως το να απαξιώνεται κατά αυτό τον τρόπο σε ένα πιο χαμηλής ταχύτητας πρωτάθλημα, όταν πέρυσι στο 'Σαμπιονά' κατάφερε να σκοράρει 4 φορές και να έχει 2 ασίστ σε 24 συμμετοχές. Η απραξία είναι για τον Κουλούρη ο μεγαλύτερος εχθρός, καθώς μοιάζει με χρονιά χαμένη, η οποία αποτρέπει επίδοξους μνηστήρες να ασχοληθούν ενδελεχώς με την περίπτωσή του.
Βασίλης Μπάρκας (Σέλτικ): Η δαπάνη των 5 εκατ. ευρώ για την αγορά του από την ΑΕΚ, ήδη αντιμετωπίζεται ως αλόγιστη σπατάλη από τον Τύπο της Σκωτίας και τον απαιτητικό περίγυρο της Σέλτικ. Ο Βασίλης Μπάρκας αγωνίστηκε για τελευταία φορά στις 20 του περασμένου Γενάρη, στο 2-2 με τη Λίβινγκστον κι έκτοτε παρακολουθεί είτε από τον πάγκο, είτε από την εξέδρα τα παιχνίδια των 'καθολικών'. Ως συνέπεια αυτού, βρέθηκε μετά από καιρό εκτός Εθνικής ομάδας, ενώ στη Σκωτία τα δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως τον επικρατέστερο προς αποχώρηση το ερχόμενο καλοκαίρι, είτε με πώληση, είτε με δανεισμό και οψιόν αγοράς.
Δημήτρης Λημνιός (Κολωνία): Διαφορετικά φανταζόταν την καριέρα του στην Κολωνία και άλλα πράγματα του συμβαίνουν εκεί. Ο βασικός στον ΠΑΟΚ και για αρκετό διάστημα στην Εθνική, δεξιός εξτρέμ, παίζει σπάνια και για λίγο. Με 10 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα, οι 7 εκ των οποίων ως αλλαγή και με τόσο λίγα λεπτά στο χορταρι, δεν είναι εφικτό να βρει ρυθμό και να 'γράψει' στα προσωπικά επιτεύγματά του κάτι περισσότερο από το 0 που έχει έως σήμερα σε γκολ και ασίστ. Παραμένει στις κλήσεις του Φαν'τ Σχιπ, όμως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα χάσει και αυτό το προνόμιο.
Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Ελάχιστες παρουσίες μετρά φέτος με τη φανέλα της Μπενφίκα, ο 31χρονος άλλοτε βασικός μέσος της Εθνικής Ελλάδας. Στα τελευταία 8 ματς πρωταθλήματος δεν ήταν καν στην αποστολή των 'Αετών', ενώ στις τελευταίες δύο φορές που ο προπονητής της ομάδας, Ζόρζε Ζεσούς, τον σήκωσε από τον πάγκο, χρησιμοποιήθηκε από 1 λεπτό! Φέτος ο Σάμαρης μετρά μόλις 6 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, όλες ως αλλαγή, ενώ συνολικά έχει αγωνιστεί σε αυτές για 78 λεπτά, ούτε καν δηλαδή ένα ολόκληρο παιχνίδι. Έχει ωστόσο ένα συμβόλαιο με πολύ υψηλές αποδοχές στη Μπενφίκα το οποίο, αν δεν έχει φιλοδοξίες πλέον να αγωνίζεται, θα τον κρατήσει στη Λισαβόνα έως το καλοκαίρι του 2023.
Κώστας Σταφυλίδης (Χόφενχαϊμ): Αύριο (18/3), συμπληρώνονται 18 μήνες από την τελευταία φορά που ο άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε επίσημο ματς, συγκεκριμένα στις 18/1/2020, στην ήττα (1-2) της Χόφενχάιμ από την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η αλήθεια είναι ότι ο 27χρονος Σταφυλίδης πληρώνει τους πολλούς και δύσκολους τραυματισμούς που έχει περάσει, με συνέπεια πλέον να μην τον εμπιστεύονται στη Γερμανία, -παρά τα κατά καιρούς σπουδαία παιχνίδια που έχει κάνει- και ο σύλλογος στον οποίο ανήκει έως το καλοκαίρι του 2024, αναζητεί τρόπο να απαλλαγεί από την παρουσία του.
Παναγιώτης Ρέτσος (Σεντ Ετιέν): Στο Λεβερκούζεν ζουν ακόμα με την απορία και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί σε βάθος δεκαετιών, για την απόφαση αγοράς του Παναγιώτη Ρέτσου από τον Ολυμπιακό, αντί 22 εκατ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2017. Μετά από μια γεμάτη πρώτη σεζόν, με 28 επίσημα ματς και αρκετά συγχωροχάρτια στις γκάφες και αστοχίες του καθώς ήταν ένα παιδί 18 ετών, ο Ρέτσος έχει βρεθεί στην αφάνεια, πληρώνοντας και κάποιους τραυματισμούς που του έκοψαν τη φόρα. Μετά από ένα 'αόρατο' πέρασμα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με μόλις μία επίσημη συμμετοχή, τον βρίσκουμε ως δανεικό στη Σεντ Ετιέν, όπου επίσης παίζει σπάνια, έχοντας 'γράψει' μόλις 4 παιχνίδια κι ενώ το σύνηθες είναι να μένει εκτός αποστολής.
Τάσος Δώνης (Φένλο): Ηταν 11 Μαίου 2019, σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν ο μικρότερος εκ των δύο ποδοσφαιριστών -υιών του Γιώργου Δώνη, πετύχαινε κάτι αξιομνημόνευτο σε επίσημο παιχνίδι, τότε ως μέλος της Στουτγάρδης, η οποία είχε 'χρυσοπληρώσει' για να τον κάνει δικό της. Με ένα γκολ και μία ασίστ, είχε πρωταγωνιστήσει στο 3-0 επί της Βόλφσμπουργκ. Έκτοτε, πέρασαν 30 επίσημα παιχνίδια, τα 26 με τη φανέλα της Γαλλικής Ρεμς, δίχως γκολ ή ασίστ, με ατυχίες, τραυματισμούς και παραγκωνισμό. Είναι ακόμα 24 ετών, όμως ψάχνει την επιστροφή του στο ποδόσφαιρο μέσα από την άσημη Φένλο, δίπλα στον Γιώργο Γιακουμάκη και στον αδερφό του Χρήστο. Μια καριέρα που άφηνε υποσχέσεις για σπουδαία πράγματα, τραβά την κατηφόρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου