Σε αυτό διαδραματίστηκε μία από τις τελευταίες πράξεις του ελληνικού εμφυλίου
Η γαλήνια και ήρεμη ομορφιά των Πρεσπών ακαταμάχητη
οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Εδώ, η απλότητα της φύσης μαγεύει τον επισκέπτη της περιοχής, που ανακαλύπτει έναν διαφορετικό κόσμο. Μακριά από τους πολυσύχναστους προορισμούς και με μια «φιλοσοφία» ζωής πολύ έξω από την πεπατημένη των δημοφιλέστερων χωριών στην ενδοχώρα.Στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας, και σε απόσταση 59 χλμ. βορειοδυτικά της Φλώρινας, συναντάται ένας ορεινός, παραδοσιακός οικισμός πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός.
Ο λόγος για τους Ψαράδες, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Μεγάλης Πρέσπας και το μοναδικό χωριό στις όχθες της. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με το ψάρεμα, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από την ονομασία του χωριού, με την λίμνη να είναι ολόκληρη η ζωή τους.
Μόλις βρεθεί κανείς σε αυτόν τον μαγικό τόπο το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα, χαζεύοντας την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός οικισμός διαθέτει πέτρινα και πλινθόκτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από το 19ο αιώνα.
Το χωριό αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσει κανείς τη Μεγάλη Πρέσπα με βάρκα, ενώ από αυτό ξεκινάει και μονοπάτι που οδηγεί στη Χερσόνησο Ρότι, η οποία φημίζεται για τις εντυπωσιακές βραχογραφίες της.
Αν για κάτι φημίζονται οι Ψαράδες αυτό είναι το φρέσκο ψάρι τους, με τους ντόπιους να εννοούν το γριβάδι, το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες με μεγάλη εμπορική αξία για τους ψαράδες της περιοχής. Στα φημισμένα πιάτα, επίσης, που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να δοκιμάσει οι παραδοσιακοί γίγαντες, που σαν κι αυτούς δεν θα βρει πουθενά αλλού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χωριό διαδραματίστηκε μία από τις τελευταίες πράξεις του Ελληνικού εμφυλίου, καθώς εδώ έλαβε χώρα το 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ (Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου