Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τι έγινε ρε παιδιά με το εμβόλιο της Ρωσίας;

 Τι έγινε ρε παιδιά με το εμβόλιο της Ρωσίας;


Χλευάστηκε, λοιδορήθηκε, δικαιώθηκε…

Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα χαρακτηριστικό τρόπο σχολιασμού της είδησης για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, το «τι έγινε ρε παιδιά(;)» του Σπύρου Παπαδόπουλου από τους «Απαράδεκτους» θα μας ταίριαζε κουτί, καθότι μιλάμε για τον ορισμό του «1 ημίχρονο – 2 τελικό».

Έως και πριν από λίγο καιρό το Sputnik-V χρησίμευε στο δυτικό κόσμο μόνο για… ανέκδοτο, με παραπομπές στα ανθρώπινα όργανα και τους διάφορους φυτικούς οργανισμούς που φυτρώνουν πάνω μας κατόπιν εμβολιασμού, αλλά και τη μετάλλαξη της κόρης του Βλάντιμιρ Πούτιν σε… γιο.

Το τελευταίο αστειάκι (με το οποίο οι περισσότεροι γελάσαμε λίγο-πολύ) βασίζεται κατά το πρώτο σκέλος σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία καταδεικνύουν, αρχές Φεβρουαρίου, πόσο μπροστά ήταν τελικά οι Ρώσοι στη μάχη κατά του covid-19. Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον πλανήτη του οποίου τα μουστάκια να γελούν περισσότερο από του προέδρου Πούτιν, η ανακοίνωση του οποίου προ 6 μηνών (στις 11 Αυγούστου παρακαλώ) είχε προκαλέσει από σκεπτικισμό έως θυμηδία.

«Απ ‘όσο γνωρίζω, σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, εγκρίθηκε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, δημιουργεί μια σταθερή ανοσία και έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα», δήλωνε τότε ο Πούτιν, ενώ σε νέα ενημέρωση, 16 ημέρες αργότερα, τόνιζε ότι η κόρη του έχει αναπτύξει αντισώματα και ότι οι παρενέργειες ήταν μόνο ένας χαμηλός πυρετός. «Είναι προφανές σήμερα στους ειδικούς μας ότι αυτό το εμβόλιο σχηματίζει σταθερή ανοσία και προκαλεί αντισώματα», συμπλήρωνε τότε, αλλά στου… κουφού την πόρτα.

Όπου «κουφός» βάλ’τε όλους όσους υποκινούμαστε από το στερεότυπο ότι μόνο το «δυτικό» είναι ποιοτικό. Για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τα νέα για την ταχύτητα με την οποία έδρασε η Ρωσία στην παρασκευή εμβολίου κατά του covid-19 δεν είχαν ακριβώς… μελωδική χροιά. Έπρεπε (;) να περάσει από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα η αντίληψη ότι για τη Μόσχα το εθνικό κύρος υπερτερεί της ασφάλειας. Και (με τις ευλογίες του ΠΟΥ) πέρασε…

Αλλά και αυτοί οι Ρώσοι τόσο… προβοκάτορες; Τα ήθελαν και τα έπαθαν, θα έλεγε κανείς, δίνοντας στο πρώτο εμβόλιο της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού το όνομα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που μπήκε σε τροχιά στο διάστημα, το 1957. Το πιάσατε το υπονοούμενο, περί της μεγάλης, (ψυχροπολεμικής) διαστημικής νίκης των Σοβιετικών, έτσι;

Tώρα, που η επιχείρηση προμήθειας των χωρών και της ΕΕ με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Astra Zeneca αποδεικνύεται άκρως προβληματική, τρέχουν όλοι, ψελλίζοντας mea culpa, να παραγγείλουν σωρηδόν δόσεις από το Sputnik-V.

Μετά και την ανακοίνωση του διάσημου διεθνούς ιατρικού περιοδικού «The Lancet» για τα αποτελέσματα της τρίτης φάση των κλινικών δοκιμών, μοιάζει πολύ πιθανό ακόμα και το σενάριο να εξάγει η Ρωσία τεχνογνωσία στη Γερμανία. Όπως αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ, τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών συνεργάζονται στενά, υπό την προοπτική να παραχθεί σε γερμανικό έδαφος το Sputnik-V.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει επικριθεί για ασυνήθιστη βιασύνη, απόκρυψη στοιχείων και έλλειψη διαφάνειας», δήλωσαν ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Reading και η καθηγήτρια Πόλι Ρόι, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο περιοδικό The Lancet.

To περιοδικό σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – και μεγαλύτερη από 87% – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. Σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8%, ενώ η αποτελεσματικότητα του έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του Covid-19 ήταν 100%. Μάλιστα επιτεύχθηκε αποτελεσματικότητα προστασίας σε ποσοστό 73,6% μόνο από την πρώτη δόση, η οποία έφτασε στο απόλυτο νούμερο, μετά τη δεύτερη δόση, 21 ημέρες μετά.

Στον απόηχο της δημοσίευσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοσέπ Μπορέλ, έδωσε – δύο φορές – «θερμά συγχαρητήρια» στη Ρωσία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Τώρα ελπίζω να πιστοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αποτελεσματικότητά του ώστε να μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε εμβόλια, οπότε μία νέα πηγή προμήθειας είναι ευπρόσδεκτη», σχολίασε ο Μπορέλ, εν αναμονή της έγκρισης του εμβολίου από την ΕΜΑ. Η διαδικασία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ανακοινώσει σχέδια για συλλογική αγορά, στηριζόμενη στις έξι συμφωνίες με άλλες εταιρείες για περισσότερες από 2 δισ. δόσεις, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόνο τρία από τα εμβόλια, με τις παραγωγούς εταιρείες να καθυστερούν τις παραδόσεις. Που σημαίνει ότι επιλέχθηκαν πάροχοι που δεν έχουν ακόμα μπει σε τελικό στάδιο δοκιμών και «παρακάμφθηκε» τελείως το εμβόλιο που εδώ και ένα μήνα διατίθεται στους Ρώσους πολίτες.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ βέβαια μπορούν να διαπραγματευτούν ξεχωριστά (αρκεί να μην παραβιάζουν ρήτρες κάποιας από τις υπάρχουσες συμφωνίες της Κομισιόν) και αυτό απεργάζονται ήδη κάποιες χώρες, προσβλέποντας σε διμερή συμφωνία. Το έκανε ήδη η Ουγγαρία, μία μόνο από τις 15 χώρες στις οποίες έχει εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο, για το οποίο έχουν όμως ανοίξει πια διάπλατα οι πόρτες. Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας οι χώρες αυτές αναμένεται να έχουν γίνει 25 και ο ρυθμός αύξησης προβλέπεται να είναι εκθετικός.

Και κάπου εδώ κολλάει – ω ναι – το… «τι έγινε ρε παιδιά; Σκαμπάζουν και άλλοι πέραν των δυτικών από ιατρική;»

https://menshouse.gr/epikerotita/137753/ti-egine-re-paidia-me-to-emvolio-tis-rosias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου