Βασικά σημάδια:
- Το παιδί εμφανίζει έντονο άγχος.
- Έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις.
- Διαθέτει κακή σωματική υγιεινή.
- Απομονώνεται και δεν κοινωνικοποιείται.
- Παρουσιάζει αδικαιολόγητες πληγές και τραύματα.
- Έχει απρόβλεπτες και έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.
- Ασχολείται έντονα με την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
- Ανταποκρίνεται με παράξενο τρόπο όταν προσπαθεί κάποιος να το αγγίξει.
- Παρατηρείται σεξουαλική συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ηλικία του παιδιού.
- Αισθάνεται φοβία προς συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένες τοποθεσίες.
- Απουσιάζει ή καθυστερεί συστηματικά να πάει σχολείο ή αρνείται να επιστρέψει σπίτι.
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και Covid-19
Εν μέσω πανδημίας σημειώθηκε αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης. Ήδη τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και πιο πρόσφατα η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας του Covid-19.
Ειδικότερα, αυτή τη χρονιά, ολόκληρη η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, η οποία έλαβε, εν τέλει, διαστάσεις πανδημίας. Το κυριότερο και ίσως αποτελεσματικότερο μέτρο για την καταπολέμηση του ιού ήταν ο εγκλεισμός των πολιτών, το λεγόμενο «lockdown». Όσο όμως το μέτρο αυτό συνέβαλε στη σημαντική μείωση των κρουσμάτων του ιού σε πολλές χώρες, τόσο αύξησε τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προστατέψτε τα παιδιά!
Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν το σώμα τους και ότι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν όταν δεν θέλουν να κάνουν ή να δεχτούν ένα άγγιγμα, ένα χάδι από κάποιον. Το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε σε μια ανάλογη περίπτωση να μπορεί να έρθει να σας μιλήσει ακόμα και αν αισθάνεται (συν)ενοχή. Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε και ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε.
Ακούστε τα προσεκτικά και μην προβείτε σε οποιαδήποτε κριτική. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, των εκπαιδευτικών, των γονέων καθώς και των παιδιών για θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας προλαμβάνει τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα, όπως αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα παιδιά βιώνουν αισθήματα ενοχής γι’ αυτό που συνέβη και αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν ένα «ένοχο οικογενειακό μυστικό». Για τον λόγο αυτό σπάνια ζητούν βοήθεια.
Προτάσεις εξάλειψης της παιδικής κακοποίησης
- Θεσμοποίηση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
- Εκπαίδευση εμπλεκόμενων επαγγελματιών, ώστε να είναι ικανοί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
- Νομική προστασία των επαγγελματιών που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
- Δημιουργία θεραπευτικών κέντρων, στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί – θύμα.
- Επιτάχυνση νομικών διαδικασιών. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
- Αυστηρότερες και παραδειγματικές ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα. Ποινή δίχως κανένα ελαφρυντικό και παραμονή σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου