Η ηπειρωτική Ελλάδα είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μνημεία προσφέροντας απίστευτες εικόνες στους ταξιδιώτες της. Ανάμεσα σε αυτά και τα περίφημα πέτρινα γεφύρια της, άλλα
περισσότερο και άλλα λιγότερο δημοφιλή, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα των μαστόρων της εποχής που δημιουργήθηκαν.Κουβαλώντας εκατοντάδες χρόνια στην «πλάτη» τους, η θέασή τους εντυπωσιάζει, προκαλώντας ταυτόχρονα θαυμασμό για την τεχνική με την οποία δημιουργήθηκαν, καθώς και για το γεγονός ότι δένουν άριστα με το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους.
Πορτίτσας, Γρεβενά
Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας κατασκευάστηκε το 1743 με χρήματα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Σπήλαιο.
Το πλήρες άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του στα νότια φτάνει τα 13,80 μέτρα, ενώ αυτό της μικρότερης στα βόρεια στα 5 μέτρα. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα, ενώ το συνολικό του ύψος φτάνει τα 7,80 μ. Το Γεφύρι της Πορτίτσας δίνει στον επισκέπτη το «πράσινο φως» για να μπει στο φαράγγι ακριβώς πίσω του, μεταξύ δύο πανύψηλων βράχων ύψους 150- 200 μέτρων.
Καλογερικό, Ζαγόρι
Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Καλογερικό γεφύρι, γνωστό και ως γεφύρι του Πλακίδα, καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού λίγα μέτρα πριν την είσοδό του. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα γεφύρια της περιοχής, με το μήκος του να αγγίζει τα 55 μέτρα και το πλάτος καταστρώματος να ξεπερνάει τα 3.
Το γεγονός ότι αποτελείται από τρία τόξα το κάνει από μόνο του μοναδικό, καθώς πρόκειται για ένα από τα λιγοστά τρίτοξα πέτρινα γεφύρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται από το 1814 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Ζαγορίου, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της εποχής που δημιουργήθηκε. Από το 1964 το γεφύρι Καλογερικό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ιστορικό μνημείο.
Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα
Από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά που αντικρίζει κανείς στο νομό Τρικάλων, με υπέροχες εικόνες που κόβουν την ανάσα. Ο λόγος για το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι Παλαιοκαρυάς, το ύψος του ξεπερνά τα 9 μέτρα και το άνοιγμα του τόξου τα 19,50 μέτρα, που δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά.
Ακριβώς πίσω από το γεφύρι δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται γύρω στα 1.500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου