Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Τι προκάλεσε την φονική κατάρρευση του παγετώνα στα Ιμαλάια

Τι προκάλεσε την φονική κατάρρευση του παγετώνα στα

Η εξήγηση για το φαινόμενο με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και πάνω από 200 αγνοούμενους.

Τουλάχιστον 200 ​​άνθρωποι αγνοούνται και 26 έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους μετά τη φονική κατάρρευση παγετώνα στην περιοχή των Ιμαλαΐων της Ινδίας που έσπασε φράγματα, γκρέμισε

γέφυρες και άφησε δεκάδες εργάτες παγιδευμένους σε σήραγγες.

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την καταστροφή.

Τι ξέρουμε

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί κάτω από τη Νάντα Ντέβι, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Ινδίας.

Ο υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, Ρ. Κ. Σινγκ είπε ότι μια χιονοστιβάδα οδήγησε σε πλημμύρες που έπληξαν το μικρό υδροηλεκτρικό έργο Ρισιγκάνγκα και κατέστρεψαν ένα μεγαλύτερο ακόμη κάτω από τον ποταμό Νταουλιγκάνγκα που κατασκευάστηκε από την κρατική εταιρεία NTPC.

Βίντεο κατέγραψαν έναν χείμαρρο νερού, βράχων και λάσπης να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του από την ορεινή κοιλάδα, όπου οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να κατασκευάζουν και να συντηρούν τα φράγματα.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί οριστικά πώς ξεκίνησε η καταστροφή, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι μεγάλες χιονοπτώσεις τις οποίες ακολούθησαν έντονες λιακάδες οδήγησαν σε υπερβολικό λιώσιμο του χιονιού, προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στη χιονοστιβάδα.

«Η περιοχή γνώρισε έντονες χιονοπτώσεις και στη συνέχεια οι ηλιακές ακτίνες είχαν ως αποτέλεσμα την τήξη του πάγου», δήλωσε ο Ράβι Τσόπρα, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Λαϊκών Επιστημών στην πολιτεία Ουταρανχάντ, όπου συνέβη το περιστατικό.

«Το πρωί της Κυριακής ήταν μια φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα και λίγο από το χιόνι άρχισε να λιώνει, κάτι που πιθανώς οδήγησε σε χιονοστιβάδα», δήλωσε ο Χιμάνσου Τακάρ, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας Δικτύου των Φραγμάτων της Νότιας Ασίας, των Ποταμών και των Ανθρώπων.

Ο Βίκραμ Γκούπτα, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γεωλογίας των Ιμαλαΐων, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν εάν η αύξηση των θερμοκρασιών οδήγησε στη χιονοστιβάδα, αλλά τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Εχει συμβεί στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο;

Περιστατικά όπως αυτό της Κυριακής είναι σπάνια τόσο νωρίς στις αρχές του έτους, αλλά οι χιονοστιβάδες και οι πλημμύρες στα Ιμαλάια είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και των μηνών όπου επικρατούν οι μουσώνες, καθώς το χιόνι λιώνει και οι έντονες βροχές συνδυάζονται.

Τον Ιούνιο του 2013, το ρεκόρ βροχοπτώσεων λόγω των μουσώνων στο Ουταρανχάντ προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες που κόστισαν σχεδόν 6.000 ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, ενώ η καταστροφή συνέβη ως αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε σημαντικά σε αυτήν την τραγωδία.

«Η καταστροφή αποκάλυψε αρκετές αδυναμίες στην ετοιμότητά μας, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν το νωρίτερο», ανέφερε η έκθεση, ζητώντας τον περιορισμό της κατασκευής εντός των πεδινών περιοχών που πλημμυρίζουν και την μείωση των εκούσιων εκρήξεων.

Ακολουθήθηκαν αυτές οι συστάσεις;

Το 2019, οι κάτοικοι της Ραϊνι- ένα από τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από την χιονοστιβάδα της Κυριακής - απευθύνθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο του Ουταρανχάντ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες τους για συνεχείς παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών στην περιοχή.

Το δικαστήριο διέταξε τους τοπικούς αξιωματούχους να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ελάχιστα είχαν γίνει για τον περιορισμό της χρήσης δυναμίτη στις κατασκευές, γεγονός που αποδυναμώνει σημαντικά τους γύρω λόφους.

«Εχει σίγουρα σημαντικό αντίκτυπο», είπε ο Τακάρ. «Υπήρξαν σαφείς παραβιάσεις».

Ο Ομ Πρακάς, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ουταρανχάντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου