Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έβγαλε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη εβδομάδα του Australian Open και πλέον καλείται να αποδείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Γράφει ο Κώστας Χολίδης.
Η πρώτη εβδομάδα αγώνων ολοκληρώθηκε στο Australian Open με τον Στέφανο Τσιτσιπά να πετυχαίνει τον πρώτο του στόχο.
Η κλήρωση ήταν τέτοια που του επέτρεπε να βρεθεί τουλάχιστον
μέχρι τον τέταρτο γύρο του πρώτου Grand Slam της χρονιάς αρκεί να ήταν αρκούντως συγκεντρωμένος για να αποφύγει τις λακούβες.Αυτό το πέτυχε και πλέον περιμένει να αρχίσουν τα σπουδαία για εκείνον αφού ο βαθμός δυσκολίας θα ανέβει αισθητά.
ΜΕ ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ATP CUP
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η καλή ημέρα για τον Στέφανο Τσιτσιπά φάνηκε από τις αναμετρήσεις του ATP Cup.
Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα μονά δύο αθλητές του Top25. Τόσο απέναντι στον Ντε Μινόρ, όσο και κόντρα στον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκουτ ο "Στεφ" έδειξε μεγάλη σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία των αγώνων. Στοιχεία που του έδωσαν τη νίκη και στους δύο αγώνες.
Έτσι, μπήκε στο Australian Open με ανεβασμένη ψυχολογία δείχνοντας στους αντιπάλους του πως είναι έτοιμος για ένα καλό τουρνουά.
ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
Κατά τη διάρκεια της διακοπής ο Στέφανος Τσιτσιπάς δούλεψε σκληρά τις αδυναμίες του προσπαθώντας να βελτιωθεί και να προσθέσει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του.
Για παράδειγμα μέχρι στιγμής δείχνει υπομονή μέσα στα μεγάλα ράλι και αποφεύγει τα αβίαστα λάθη. Το πιο αντιπροσωπευτικό παιχνίδι του είναι αυτό απέναντι στον Θανάση Κοκκινάκη.
Ο Ελληνοαυστραλός είναι ένας καλός server αλλά μέχρι εκεί. Σίγουρα έχει αρκετό χαμένο έδαφος να καλύψει για να φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί σύμφωνα με το ταλέντο του.
Ο Κοκκινάκης προσπάθησε να πάει το ματς σε μικρά ράλι, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησε να τελειώσει αμέσως τους πόντους μετά το σερβίς του (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία).
Στα ράλι που πήγαν πάνω από τους 9 πόντους (τα οποία ήταν μόλις 40) ο Τσιτσιπάς κατάφερε να επικρατήσει στα 22 από αυτά. Εκείνο όπως που ξεχώρισε ήταν τα ελάχιστα αβίαστα λάθη του στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού.
Όταν σε 40 διαφορετικές τέτοιες συνθήκες κάνεις μόλις έξι αβίαστα, ενώ ο αντίπαλος σου έντεκα τότε δείχνει πως αν μη τι άλλο έχεις την κατάλληλη υπομονή κατά τη διάρκεια των πόντων.
Την ίδια ώρα μπορεί κάποιος να σταθεί στους 23 άσους που έβγαλε από την ρακέτα του ο Θανάσης Κοκκινάκης, όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στο σερβίς του.
Μπορεί πολλοί να στέκονται μόνο στους άσους (17 πήρε ο Έλληνας τενίστας), όμως σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσοστό των κερδισμένων πόντων τόσο πίσω από το πρώτο όσο και από το δεύτερο σερβίς.
Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μέχρι τώρα για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Μέχρι στιγμής στην καριέρα του το ποσοστό κερδισμένων πόντων του μετά το δεύτερο σερβίς ήταν κοντά στο 50%. Ένα νούμερο μικρό για έναν αθλητή που έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει μεγάλους τίτλους.
Τόσο στο ATP Cup, όσο και μέχρι τώρα στο Australian Open είναι σταθερά κοντά ή και πάνω από το 60%. Ακόμα και στο ματς με τον Κοκκινάκη στο οποίο πιέστηκε περισσότερο από τα υπόλοιπα ήταν στο 56%.
Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να επισημάνουμε είναι το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς κατάφερε να επικρατήσει του Θανάση Κοκκινάκη έτσι όπως πήγαινε ο αγώνας. Τι εννοούμε με αυτό; Τα ποσοστά του 22χρονου Έλληνα σε ματς που χάνει το πρώτο σετ και σε εκείνα που πηγαίνουν σε πέντε είναι τραγικά!
Συγκεκριμένα πριν από τον αγώνα του με τον Κοκκινάκη μετρούσε μόλις δύο νίκες σε έξι ματς που πήγαν σε πέντε σετ, ενώ σύνολο 91 αγώνων που έχασε το πρώτο σετ έκανε την ανατροπή στους 27 εξ αυτών. Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που πανηγύρισε τόσο έντονα τη νίκη του.
Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ BREAK POINTS
Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στον τομέα των break points. Εκεί υπάρχουν δύο αναγνώσεις που μπορούν να γίνουν.
Η πρώτη είναι η θετική. Ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείγμα της δουλειάς που έκανε στη διακοπή καταφέρνει να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για break.
Το αρνητικό ωστόσο είναι ότι τις σπαταλά. Κόντρα στον Κοκκινάκη είχε 5/22, ενώ καλύτερα ήταν τα πράγματα απέναντι στον Σιμόν (7/10) και τον Ίμερ (7/12). Συνολικά μέχρι τώρα στο Australian Open μετρά 19/44 ποσοστό που πρέπει να βελτιώσει ενόψει της δύσκολης συνέχειας.
ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Μπαίνοντας στη δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν θα έχει πια κανένα εύκολο εμπόδιο στο δρόμο του.
Στον τέταρτο γύρο θα τον περιμένει ένας εκ των Κατσάνοφ και Μπερετίνι, στα προημιτελικά ο Ναδάλ κι εφόσον ξεπεράσει τον θρυλικό Ισπανό πέφτει λογικά πάνω σε έναν εκ των Ρούμπλεφ και Μεντβέντεφ ένα σκαλοπάτι πριν τον τελικό.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο Στέφανος Τσιτσιπάς καλείται να δώσει απαντήσεις για το που μπορεί να φτάσει τη δεδομένη στιγμή.
Υ.Γ. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στην περίπτωση του Θανάση Κοκκινάκη. Ο Ελληνοαυστραλός έδειξε κόντρα στον Τσιτσιπά ότι επιστρέφει και δίχως αμφιβολία όλοι οι φίλοι του τένις περιμένουν να δουν εάν αυτή τη φορά θα σταθεί τυχερός για να δώσει στο άθλημα όσα μπορεί. Πάντως, ήδη φάνηκε στο χειροκρότημα ότι η προσπάθειά του έχει κερδίσει το σεβασμό όλων.
Photo credits: 2021 AP Photo/Rick Rycroft
https://www.sport24.gr/opinions/kostas-cholidis/tsitsipas-australian-open.9141935.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου