Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Το Εμβόλιο είναι Εδώ, αλλά Πολλοί Παραμένουν Σκεπτικοί

 Το Εμβόλιο είναι Εδώ, αλλά Πολλοί Παραμένουν Σκεπτικοί

Σύμφωνα με στοιχεία από επίσημες κυβερνητικές πηγές και οργανισμούς, μέχρι στις 2 Φεβρουαρίου του νέου έτους, στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί περίπου 24 εκατομμύρια άτομα. Τα περισσότερα εμβόλια έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου 9,8 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδει εμβολιαστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει περισσότερους εμβολιασμούς από ότι η Γερμανία, Ιταλία,

Ισπανία και Γαλλία συνολικά.

Η Γερμανία είναι δεύτερη με περίπου 2,5 εκατομμύρια εμβόλια, και ακολουθούν Ιταλία με 2,03 εκατομμύρια, Ισπανία με 1,61 εκατομμύρια και Γαλλία με 1,53 εκατομμύρια. Ο Πίνακας 1, δείχνει τον αριθμόν εμβολίων που δόθηκαν σε διάφορες χώρες μέχρι την 2 Φεβρουαρίου, 2021.

stergioulas covid vac1

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ είναι πρώτη με περίπου 33 εκατομύρια εμβολιασμούς και ακολουθεί η Κίνα με 24 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα έχουν δοθεί περίπου 315 χιλιάδες εμβόλια που την τοποθετεί όγδοη ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης με τους περισσότερους εμβολιασμούς.

Καθώς τα εμβόλια αρχίζουν πλέον να γίνονται διαθέσιμα, το επόμενο βήμα είναι να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο μόνος τρόπος να βγούμε απο τον εφιάλτη του κορονοιού είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να εξαλιφθεί ο κορονοιός.

Είναι άγνωστο, πώς οι ειδικοί, που συχνά οι απόψεις τους απεδείχθησαν λανθασμένες, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Ομως σύμφωνα με διάφορες έρευνες, υπάρχει μεγάλος σκεπτισμός, καθώς πολίτες σε πολλές χώρες δείχνουν να είναι διστακτικοί ή να μη δειχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα νέα εμβόλια του κορονοιού.

Ενας σημαντικός βαθμός αρνητικής αντίδρασης υπάρχει στην Πολωνία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία και Ισπανία. Για παράδειγμα στην Γαλλία, σε πρόσφατο γκάλοπ, μόνο το 54% των πολιτών δήλωσαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο αν αποδειχτεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικό. Μία άλλη έρευνα, έδειξε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, ειδικά σε ομάδες ηλικίας 18-50 ετών, όπου μόνο 28%-31% δήλωσαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, όπως δείχνει το διάγγραμμα 1.

stergioulas covid vac2

Ενα άλλο χαρκτηριστικό στοιχείο είναι ότι, σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ και άλλες, μόνο το 38%-40% δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν στούς τρείς πρώτους μήνες από την ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά να περιμένει για ένα διάστημα πριν αποφασίσουν να εμβολιαστουν.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την έλειψη εμπιστοσύνης, και διστακτικότητας που υπάρχει γενικά για το νέο εμβόλιο.

Πρώτον, υπάρχουν ανησυχίες και φόβοι για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσει το νέο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές.

Δεύτερον, οι κλινικές δοκιμές έγιναν βιαστικά και το νέο εμβόλιο ακόμη θεωρείται ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Το γεγονός ότι σε πολλές χώρες το εμβόλιο έχει ήδει εγκριθεί ή θα εγκριθεί σύντομα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον σε πειραματικό στάδιο.

Τρίτον, πολύ θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εμβόλιο γιατί η θνησιμότητα από τον κορονοιό είναι πολύ χαμηλή. Η πιθανότητα επιβίωσης από τον κορονοιό ειναι τουλάχιστον 99,8% στα γρουπ ηλικίας 1-49 ετών, 99,5% σε όσους είναι 50-69 ετών καί 95% σε όσους είναι άνω των 70 ετών. Διάφοροι ειδικοί συνιστούν ότι είναι απαγορευτικό για άτομα κάτω των 20 ετών να κάνουν το εμβόλιο και αποθαρύνουν άτομα ηλικίας 20-50 ετών να το κάνουν. Συνιστούν το εμβόλιο κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας και ειδικά όσων είναι άνω των 70 ετών και υποφέρουν ή έχουν έπίσης άλλα προβλήματα υγείας.

Τέταρτον, υπάρχει πάντα ένα ποσοστό ατόμων που είναι γενικά εναντίον εμβολίων και αρνούνται να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους.

Τέλος, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία προς τις κυβερνητικές αρχές και τους ειδικούς, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τον κορονοιό και την έλειψη διαφάνειας που επέδειξαν. Ηδει, υΥπάρχουν παραδείγματα πολιτικής εκμετάλευσης του κορονοιού, όπως και παραδείγματα παραποίησης των πραγματικών αριθμών θανάτων από τον κορονοιό, όπου συμπεριλαμβάνονται και άτομα που έχασαν την ζωή τους απο άλλες αιτίες όπως καρδιακές προσβολές, οδικά ατυχήματα, αυτοκτονίες, καρκίνο ακόμη και από σφαίρες όπλων.

Ούτε ενθαρύνουν πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε διάφορες χώρες, ότι τα lockdowns και οι μάσκες θα συνεχιστούν και μετά τους εμβολιασμούς. Πολίτες με το δίκαιο αναρωτιούναι, ποιός είναι τότε ο λόγος να εμβολιαστούν.

Για την ώρα, η προσοχή κάθε χώρας είναι να εξασφαλίσει αρκετές ποσότητες εμβολίων και να ετοιμάσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο εσωτερικής διανομής. Ομως πολύ σύντομα, η κυβέρνηση κάθε χώρας, θα πρέπει να λάβει υπ’όψιν και να απαλύνει τους ενδοιασμούς και επιφυλάξεις που έχουν πολίτες για το εμβόλιο.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποια κυβέρνηση, είναι να επιβάλλει το εμβόλιο υποχρεωτικά στον κάθε πολίτη.

stergioulas nikolaos 

  Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας

  Διεθνής οικονομολόγος.

 

  Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

  Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου