Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Νέο κινεζικό stealth βομβαρδιστικό «απειλεί» τις ΗΠΑ- μα εκφράζονται αμφιβολίες για τις αληθινές δυνατότητές του

Φωτογραφία
 

Το Η-20 προωθείται ως «game-changer» για την Κίνα, ωστόσο στη Δύση πολλοί αμφιβάλλουν πως τα πράγματα είναι έτσι όπως παρουσιάζονται.

Το νέο κινεζικό βομβαρδιστικό H-20, το οποίο υποστηρίζεται πως έχει stealth χαρακτηριστικά, θα δώσει στη Λαϊκή Δημοκρατία της

Κίνας μια «πραγματικά διηπειρωτική» δυνατότητα, επεκτείνοντας κατά πολύ την εμβέλεια των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών της, υποστηρίζεται σε σχετικό report ενός think tank, που παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της κινεζικής South China Morning Post- ωστόσο στη Δύση εκφράζονται αμφιβολίες ως προς τις δυνατότητές του, όπως αυτές παρουσιάζονται.

Η Κίνα επιδίδεται εδώ και καιρό σε μια «κούρσα» εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, προκειμένου να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ αντάξια υπερδύναμης και να αυξήσει την επιρροή της στον Ειρηνικό. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες της περιοχής και προφανώς στις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και χρόνια πραγματοποιούν μια «στροφή» στον Ειρηνικό, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης με πολλές πτυχές, από τον «εμπορικό πόλεμο», μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις, την κατασκοπεία, την κλοπή τεχνολογιών, το θέμα του 5G και της Huawei κ.α. Μία από τις μεγαλύτερες επιδιώξεις της Κίνας είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε μεγάλες αποστάσεις, μακριά από την επικράτειά της, ώστε να καταστεί διεθνής εμβέλειας δύναμη και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό εντάσσεται σε αυτή την στρατηγική: Αν και είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, θεωρείται πως ενδεχομένως να μπορούσε να πλήξει αμερικανικές βάσεις σε περιοχές όπως το Γκουάμ ή ακόμα και τη Χαβάη.

 

 

Στη σχετική αναφορά του Royal United Services Institute for Defence and Security Studies περιγράφεται το πώς Ρωσία και Κίνα εξελίσσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Δημοσιεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου και, σύμφωνα με αυτήν, το Η-20, εξοπλισμένο με πυραύλους μεγάλης απόστασης (stand-off) με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα δόγματα και πρακτικές της PLAAF (η κινεζική πολεμική αεροπορία), η οποία επί της παρούσης θεωρείται περισσότερο ως μια περιφερειακής εμβέλειας δύναμη. Το Η-20 θα της έδινε τη δυνατότητα διηπειρωτικής προβολής ισχύος.

 

 

Τα σχέδια για το H-20 είχαν ανακοινωθεί το 2016 και το υποηχητικό αυτό βομβαρδιστικό ενδεχομένως να είναι έτοιμο να τεθεί σε υπηρεσία εντός πέντε ετών. Κινεζικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο 45 τόνων, περιλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, και να φέρει τέσσερις stealth ή πολυηχητικούς (ταχύτητας πενταπλάσιας του ήχου και άνω) πυραύλους cruise. Εκτιμήσεις του Πενταγώνου των ΗΠΑ κάνουν λόγο για εμβέλεια 8.500 χλμ, ενώ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κάποιοι άλλοι ανεβάζουν την εμβέλεια στα 12.000 χλμ. Όπως αναφέρει η SCMP, ο Σονγκ Ζονγκπίνγκ, πρώην εκπαιδευτής στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, είπε ότι το αεροσκάφος είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να φτάνει σε αμερικανική επικράτεια, στο ευρύτερο πλαίσιο του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Ωστόσο δεν είναι όλοι βέβαιοι πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι: Το Popular Mechanics αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της SCMP, σχολιάζοντας πως δεν θα ήταν έκπληξη εάν το πραγματικό αεροπλάνο δεν είχε αυτές τις δυνατότητες.

 

 

Το Xi’an H-20 προορίζεται μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει το παλαιού σχεδιασμού Η-6 (το οποίο έχει αναβαθμιστεί ανά τις δεκαετίες) και «ανταλλάσσει» ταχύτητα με εμβέλεια και stealth χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, το φορτίο που αναφέρεται (45 τόνοι) είναι μεγαλύτερο αυτών του B-52H Stratofortress (35 τόνοι) και του B-2 Spirit (20 τόνοι), που και στις δύο περιπτώσεις είναι αεροσκάφη που βασίζονται σε μακρά αμερικανική εμπειρία και τεχνογνωσία- και παράλληλα με εμβέλεια λίγο μικρότερη του B-52H και μεγαλύτερη του B-2.

Όπως υπογραμμίζει το Popular Mechanics, το αεροσκάφος που περιγράφεται δύσκολα θα ήταν πραγματικό, δεδομένου ότι ένα αεροπλάνο σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας με 45 τόνους οπλισμού θα έπρεπε να είναι γιγαντιαίο- πολύ μεγαλύτερο από το τετρακινητήριο Β-2. Επίσης, για να έχει τέτοια εμβέλεια όπως αυτή που περιγράφεται (12.000 χλμ), θα έπρεπε να μεταφέρει και πολλά καύσιμα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μέγεθος.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως το τελικό βομβαρδιστικό είναι μάλλον απίθανο να είναι όντως έτσι όπως περιγράφεται: Το Πεντάγωνο στην προαναφερθείσα αναφορά του για την κινεζική στρατιωτική ισχύ εκτιμά εμβέλεια 8.500 χλμ και οπλισμό 10 τόνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπογραμμίζεται ότι το νέο βομβαρδιστικό όντως θα έχει έναν νέο ρόλο ως προς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία θα αποκτήσει πραγματική «πυρηνική τριάδα» (δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών όπλων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου