Πρωτοβουλία που πήρε το σύστημα ενδοεπικοινωνίας της Mercedes είχε ως συνέπεια να βγουν από τα pits με τα ελαστικά που είχαν μπει οι Silver Arrows και να χάσει ο Τζορτζ Ράσελ την ευκαιρία να νικήσει, στον πρώτο του αγώνα ως οδηγός των Γερμανών. Νικητής ήταν ο άνεργος Πέρεθ, με τον Λεκλέρ να ορίζει τις εξελίξεις όταν έθεσε εκτός τον εαυτό του και τον Φερστάπεν.
Το Bahrain International Circuit έκανε σεφτέ, ως πίστα στο πρόγραμμα της Formula 1, με τον πρωταθλητή να λείπει (ο Λιούις Χάμιλτον διαγνώστηκε με Covid-19), τον Τζορτζ Ράσελ να παίρνει το τιμόνι του, να παίρνει και την πρώτη θέση από τον Μαξ Φερστάπεν (μετά τη σύγκρουση του με τον Σαρλ Λεκλέρ) και τελικά, να χάνει την πρώτη θέση από ένα λάθος της Mercedes. Το οποίο χαρακτήρισε ο αρχηγός της, Τότο Γολφ 'κολοσσιαίο f*** up'. Πρώτος είδε την καρό σημαία αυτός που ξεκίνησε από την 5η θέση τον αγώνα. Ήταν ο Σέρχιο Πέρεθ και την Κυριακή 'έτρεξε' για προτελευταία φορά με τη Racing Point, ενώ μετά το τέλος της σεζόν θα είναι άνεργος -βάσει των τωρινών δεδομένων. Πάμε όμως, να δούμε τι έγινε με το 'αλατοπίπερο' που πρόσφεραν οι πληροφορίες που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες.
H Red Bull του Φερστάπεν είχε βρεθεί πάρα πολύ κοντά στις Mercedes στις κατατακτήριες (ο Ράσελ έχασε την pole position για 0.026s από τον Βάλτερι Μπότας, με τον Ολλανδό να είναι στο -0.010 από τον Βρετανό) και είχε κάθε λόγο να αισθάνεται καλά με τις πιθανότητες που είχε να τερματίσει πρώτος -απουσία και του Χάμιλτον. Δεν κατάφερε καν να τερματίσει. Ο λόγος ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ.
Στην προσπάθεια τους να περάσουν τον Φερστάπεν, οι Πέρεθ και Λεκλέρ συγκρούστηκαν, όταν ο Μεξικανός πήρε την εξωτερική στην Τurn 4, ο Μονεγάσκος μπήκε στην εσωτερική, οι δυο τους 'βρήκαν' και έβγαλαν εκτός πίστας τον Ολλανδό, που κατέληξε στα χαλίκια, το μονοθέσιο γλίστρησε και έπεσε στα προστατευτικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα έπεσε πάνω του ο Λεκλέρ. Αμφότεροι τέθηκαν νοκ άουτ. Ο Πέρεθ πήγε στα pits για αλλαγή ελαστικών. Όταν όλα είχαν τελειώσει, ο Μονεγάσκος πήγε στο γκαράζ του Μεξικανού, του ζήτησε συγγνώμη και του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη. Ο Πέρεθ είναι ο πρώτος Μεξικανός που κερδίζει αγώνα της F1, μετά τον Πέδρο Ροντρίγκεθ, το 1970, στο Βέλγιο.
Mετά ενημερώθηκε πως θα ξεκινήσει τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στο Άμπου Ντάμπι τρεις θέσεις πιο πίσω από αυτήν που θα κατακτήσει στις κατατακτήριες. Ήταν η τιμωρία του (μαζί με τη 'χρέωση' δυο πόντων στο δίπλωμα), ως υπεύθυνου της σύγκρουσης 'γιατί άργησε να φρενάρει στην Turn 4, 'κλείδωσε' το μπροστινό δεξί ελαστικό και έπεσε στον Πέρεθ, ο οποίος κινείτο φυσιολογικά προς την στροφή'. Ο Φερστάπεν χαρακτήρισε ηλίθια τη συμπεριφορά του Λεκλέρ και τον ίδιο απρόσεχτο.
Αλλά ας εστιάσουμε σε αυτούς που τερμάτισαν.
Ο Πέρεθ έφτασε 30 και τους 190 αγώνες, για να πατήσει το πόδι του στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, δεν συνδυάστηκε με τα καλύτερα των συναισθημάτων. Η Racing Point αποφάσισε το Σεπτέμβρη να διακόψει τη συνεργασία τους, έπειτα από έξι χρόνια και να δώσει το μονοθέσιο του Μεξικανού στον Σεμπάστιαν Φέτελ. Τους μήνες που ακολούθησαν, πολλοί σκέφτηκαν τον Πέρεθ, κανείς όμως δεν του έδωσε δουλειά. Η Haas προτίμησε δυο ρούκι (τον Μικ Σουμάχερ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αναδείχθηκε πρωταθλητής της F2 και τον Νικίτα Μασέπιν), η Alfa Romeo διάλεξε να κρατήσει τους Ραϊκόνεν και Τζοβινάτσι (που στα 27 δεν έχει πλησιάσει καν σε πόντιουμ), η Williams να συνεχίσει με τους Ράσελ και Λατίφι και η Red Bull να κρατάει καθυστερήσεις, σαν να προσπαθεί να βρει λόγο να μην κάνει τον Μεξικανό παρτενέρ του Φερστάπεν. Μετά τη νίκη του στο Μπαχρέιν, το αφεντικό του Λόρενς Στρολ (ναι, ο πατέρας του άλλου οδηγού της ομάδας που βλέπει την πλάτη του 'Checo' στη βαθμολογία) δήλωσε πως ο Πέρεθ αξίζει ένα αυτοκίνητο στο πρωτάθλημα του 2021 -αλλά όχι της Racing Point- και ευχήθηκε να πάρει αυτό της Red Bull.
Το 'ξέρω πως φαίνομαι μ....' του Μπότας
Αν αναρωτιέσαι πού ήταν ο Μπότας, μπήκε ως πρώτος στον αγώνα, εν τούτοις πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος τον είχε περάσει ο Ράσελ, μεταξύ άλλων. Ο Φιλανδός τερμάτισε πέμπτος και ομολόγησε πως '"ξέρω πως φαίνομαι τελείως μ... και ηλίθιος, σε όσους δεν ξέρουν το σπορ. Ήταν ένας πολύ κακός αγώνας για εμένα και είναι εύκολο για τον κόσμο να πει πως ένας νέος τύπος εμφανίστηκε και κέρδισε αυτόν που είναι στην ομάδα για χρόνια”. Ο κόσμος δεν ήξερε το λάθος που έγινα στα pit stop “που άλλαξαν τα πάντα”.
Στον 63ο των 87 γύρων και ενώ οι Mercedes είχαν προβάδισμα, η ομάδα 'τράβηξε' τα αυτοκίνητα στο γκαράζ για προληπτική αλλαγή ελαστικών, ενώ ήταν safety car στην πίστα. Το αρχικό πλάνο της ομάδας ήταν η στρατηγική του one-stop, για αλλαγή μεσαίας γόμας με σκληρή. Αυτή είχε ήδη γίνει. Παρ' όλα αυτά, προχώρησαν σε νέα που ήταν απρογραμμάτιστη, γιατί έκριναν πως χρειάζεται.
Πρόβλημα που προέκυψε στην ενδοεπικοινωνία, δεν επέτρεψε στα μέλη που ήταν υπεύθυνα για την αλλαγή να ενημερωθούν για όσα έπρεπε να κάνουν. Κατά τον Μπότας τα λάστιχα του Φιλανδού μπήκαν στο αυτοκίνητο του Ράσελ, με συνέπεια να επιστρέψει ο Φιλανδός στη 'μάχη' με σκληρή γόμα, την οποία είχε και όταν μπήκε στα pits.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αντιμετώπισε πρόβλημα στο να κρατήσει πίσω του, όσους του επιτίθενταν για τον προσσπεράσουν και από 4ος βρέθηκε στην 8η θέση. “Προφανώς ήταν μεγάλο το λάθος. Θα το αναλύσουμε και θα μάθουμε από αυτό. Ήταν εφιάλτης να οδηγώ τα παλιά ελαστικά, που είχαν 'χάσει' θερμοκρασία. Ήταν σαν να προσπαθώ να κουνηθώ και να μην μπορώ”.
Πώς λειτουργεί το σύστημα που πρόδωσε τη Mercedes
Όπως εξηγεί το ESPN η ομάδα του Χάμιλτον (και για την περασμένη Κυριακή του Ράσελ) είναι το red crew. Αυτή του Μπότας το blue crew. Πριν κάθε pit stop, είναι δουλειά του team manager, Ρον Μίντοους να ενημερώνει τα πληρώματα για το σετ των ελαστικών που πρέπει να ετοιμάσουν, για την αλλαγή. Την Κυριακή 6/12 έγινε αυτό που είναι γνωστό ως double-stack pit stop (το ένα μονοθέσιο ακολούθησε το άλλο στα pits, ώστε να εξυπηρετηθούν και οι δυο μαζί). Οπότε και τα δυο crews ήταν σε ετοιμότητα, αλλά μόνο αυτό του Μπότας έλαβε το μήνυμα και ήταν έτοιμο να κάνει τη δουλειά. Όπως εξήγησε μέλος της Mercedes, όταν υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μεταδίδονται στο σύστημα, αυτό βάζει ως προτεραιότητα όσα λέει ο Μίντοους “γιατί τα ελαστικά είναι πιο σημαντικά από αυτά που λέει ο οδηγός ή όποιο άλλο μέλοςς της ομάδας. Από ό,τι φαίνεται, αυτήν τη μέρα το σύστημα έδωσε προτεραιότητα να πάει η πληροφορία στο μπλε πλήρωμα, με συνέπεια να μην πάει στο κόκκινο”, που έδρασε βάσει του τι έβλεπε να κάνουν οι άλλοι.
Ο Τότο Γολφ χαρακτήρισε όλο αυτό που διάβασες ως 'κολοσσιαίο f*** up', live στην τηλεόραση, προσθέτοντας πως “ξέρω ότι δεν επιτρέπεται η λέξη που χρησιμοποίησα, αλλά αυτό ακριβώς έγινε”. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό που συνέβη ήταν παράβαση και η Mercedes έπρεπε να τιμωρηθεί -στη λίστα υπήρχε και ο αποκλεισμός. Παρ' όλα αυτά, επειδή υπήρχε τεχνικό λάθος, η FIA αρκέστηκε στο πρόστιμο των 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο Ράσελ επέστρεψε στα pits για να διορθώσει το λάθος.
Eίχε προκληθεί και ζημιά σε ελαστικό -από τα κομμάτια του αυτοκινήτου του Τζακ Άιτκεν που 'χαν μείνει στην πίστα μετά τη σύγκρουση που έβαλε στη μέση το αυτοκίνητο ασφαλείας. Αν δεν ξέρεις ποιο είναι αυτό το παιδί, πήρε τη θέση του Ράσελ στην Williams, στην πρώτη του εμφάνιση στη F1, στα 25. Μετά τη λάθος αλλαγή από την 5η θέση είχε βρεθεί στη 2η, σε πολύ μικρή απόσταση από τον προπορευόμενο Πέρεθ, πριν τρυπήσει το ελαστικό και επιστρέψει στο γκαράζ.
Να γυρίσει ο χρόνος πίσω, για να κάνουν όλοι σωστά τη δουλειά δεν γίνεται. Οπότε οι της Mercedes επικέντρωσαν σε αυτά που κατάφερε να κάνει ο Ράσελ, στην πρώτη του παρουσία ως οδηγός της εταιρίας. Κατ' αρχάς, πήρε τη δεύτερη θέση στις κατατακτήριες, μετά πέρασε τον Μπότας, είχε τον έλεγχο του αγώνα για το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ έδειξε να έχει ικανότητες και αντανακλαστικά. Ρώτησαν τον Γολφ αν υπάρχει περίπτωση να του δώσουν δικό του αυτοκίνητο στη Mercedes. Απάντησε 'είναι οδηγός της Williams. Εμείς έχουμε τους Χάμιλτον και Μπότας. Οπότε δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό στην παρούσα φάση'.
Mαζί με τον Πέρεθ, στο βάθρο εμφανίστηκαν ο Εστεμπάν Οκόν (Renault) και ο Λανς Στρολ (Racing Point). Παρεμπιπτόντως, για να γίνει ηγέτης ο Πέρεθ, πέρασε και τους δύο. O Oκόν είχε μείνει χωρίς δουλειά το 2018, όταν τον αποδέσμευσε η Racing Point για να δώσει το τιμόνι του στον Στρολ. Ο 24χρονος Γάλλος ομολόγησε πως ήταν γεμάτη προκλήσεις η περίοδος των 24 μηνών που πέρασαν από την ανεργία στην πρώτη του εμφάνιση σε πόντιουμ. Στα του Στρολ, έχασε την πρωτιά από δικό του λάθος, όπως 'έβγαινε' από την pit lane. Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δυο οδηγοί της Racing Point τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου