Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα 4 περίεργα ολυμπιακά αθλήματα που πια δίνουν δικαίωμα στο μετάλλιο

 

Η ΔΟΕ συνεχίζει τις υπερβάσεις, προκειμένου να δει νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, δίνει και την ευκαιρία σε ένα νέο κοινό να ονειρευτεί τον εαυτό του ως Ολυμπιονίκη.

Η ΔΟΕ αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει, ώστε πείσει τις νεότερες γενιές να ασχοληθούν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά το skateboarding, την αθλητική αναρρίχηση και το surfing, θα δοκιμάσει και το breaking (το ξέρεις ως breakdance). Αποφάσισε και να 'βγάλει' σιγά σιγά την άρση βαρών.

Η ΔΟΕ συνεχίζει τις υπερβάσεις, προκειμένου να δει νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, δίνει και την ευκαιρία σε ένα νέο κοινό να ονειρευτεί τον εαυτό του ως Ολυμπιονίκη. 

Η πληροφορία για την πρόθεση που υπήρχε να ενταχθεί το breaking (και όχι break dance, όπως είχε αναφέρει η ίδια η ΔΟΕ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 είχε προκύψει στις 27 Φεβρουαρίου του 2019. Τότε αποταθήκαμε και σε έναν ειδικό (τον Γιώργο Καββαλάκη, της Hood Groove Management) για να ενημερώσει κατ' αρχάς περί τίνος πρόκειται (η εκκίνηση εντοπίζεται στον Ρίτσαρντ Κολόν και τον τρόπο που εκφραζόταν χορευτικά, στη μουσική που μετά έγινε γνωστή ως χιπ χοπ, στο Μπρονξ το 1977) και μετά γιατί αξίζει τη δική του θέση μεταξύ των σπορ των Αγώνων. Από τότε έως τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι, σε επίπεδο δημιουργίας παγκόσμιας ομοσπονδίας. Εξακολουθεί να μην υπάρχει -μολονότι ανήκει στα mτο ΓΚΟΛΦust της λίστας που κάνει ένα άθλημα, Ολυμπιακό. Δεν θα ακολουθηθεί το σύστημα των Youth Olympics του 2018, όπου πρωτοδοκιμάστηκε το breaking και όπου οι αθλητές που πήγαν ήταν μέλη άλλης αναγνωρισμένης από τη ΔΟΕ, ομοσπονδίας, καθώς υπάρχουν εξελίξεις: σήμερα αποφασίστηκε να γίνει conference call μεταξύ όλων των υπευθύνων κάθε χώρας (στο είδος), με τα κεντρικά της World Dance Sport Federation, όπου υπάγεται το νέο ολυμπιακό σπορ (αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν οι χείριστες), προκειμένου να λύσουν τα θέματα τους και να προχωρήσουν μαζί.

Σε μια εποχή που η ΔΟΕ βλέπει το brand της να καταρρέει και προσπαθεί να βρει τρόπους να κάνει νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για το 'κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη' (το οποίο θα συμφωνείς πως έχει υποστεί 'ζημιές' για περισσότερους από έναν -ντόπινγκ- λόγους), αυτή η προσθήκη όντως μπορεί να προσφέρει νέα κατηγορία αθλητών (του 'δρόμου' -κατά το urban για να μην παρεξηγηθώ) και μια νέα λίστα με χορηγούς. Επίσης, 'καλύπτει' και το ζητούμενο του θεάματος. Για αυτούς τους λόγους, εντάχθηκε στη λίστα με τα Ολυμπιακά σπορ τη Δευτέρα 7/12, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Γενεύη, με την πρώτη φορά να τοποθετείται στους Αγώνες του 2024, στο Παρίσι.



Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι Αγώνες θα γίνουν πιο ισορροπημένοι, σε επίπεδο φύλων, πιο νεανικοί και πιο αστικοί. Είχαμε ξεκάθαρη προτεραιότητα και αυτή ήταν να συστήσουμε αθλήματα που είναι δημοφιλή μεταξύ των νεαρότερων γενιών, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αστικοποίηση του αθλητισμού”.
Τελειώνουν' τα 50 χιλιόμετρα βάδην

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκαν 41 επιπρόσθετα events στα 306 των 28 υπαρχόντων ολυμπιακών σπορ, αλλά και κάποιες προοδευτικές ιδέες. Όπως το παρκούρ -που δεν 'πέρασε'. Όπως δεν 'πέρασε' η κωπηλασία σε ωκεανό. Έγινε αποδεκτή η πρόταση να διεξαχθούν δυο extreme σλάλομ με κανό -αντί για σπριντ-, ενώ τα 50 χιλιόμετρα βάδην θα αντικαταστήσει event με μεικτές ομάδες (ανδρών γυναικών). Οι καθ' ύλην αρμόδιοι εξήγησαν πως η μείωση του συνολικού αριθμού των events ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουν, για να μειώσουν το ατελείωτο του Ολυμπιακού προγράμματος και τα κόστη.

Προ του breaking που θα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι, θα ζήσουν την πρώτη τους φορά το skateboarding, την αθλητική αναρρίχησης (σε ειδικά διαμορφωμένο τοίχο), το surfing (σε φυσικές συνθήκες) και το καράτε (επίδειξη τεχνικής και sparring), τα οποία θα δεις όταν με το καλό διεξαχθούν οι Ολυμπιακού Αγώνες στο Τόκιο.

Έχεις αρχίσει να δοκιμάζεσαι ως άνθρωπος; Να μην μπορείς να συγκρατήσεις τα σχόλια που έχουν πλημμυρίσει το μυαλό σου; Αυτό ήθελαν και οι 'αθάνατοι', ώστε να προσπεράσεις μια άλλη απόφαση που πήραν: στο Τόκιο θα δοθούν 10 περισσότερα μετάλλια από εκείνα που θα απονεμηθούν στο Παρίσι (319). Τα τέσσερα θα 'κοπούν' από την άρση βαρών, ενώ θα 'αφαιρεθούν' κάποια και από την πυγμαχία. Βλέπεις, σύμφωνα με αυτούς που αποφασίζουν αυτά είναι τα αθλήματα με τις πιο προβληματικές παγκόσμιες ομοσπονδίες. Και για αυτό θα μειωθεί ο αριθμός των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες.

H πυγμαχία διατηρήθηκε στο πρόγραμμα του Τόκιο, μολονότι η ΔΟΕ διέλυσε πέρυσι το διοικητικό της όργανο (Association Internationale de Boxe Amateur -AIBA). To προσεχές σαββατοκύριακο επτά υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της νέας εποχής της ομοσπονδίας, με τη ΔΟΕ να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το ποιον κάποιων -που δεν κατονόμασαν. Για την ιστορία, ένας από τους λόγους που διέλυσε η ΔΟΕ την AIBA ήταν το χρέος των 16.000.000 δολαρίων που είχε και προσφέρθηκε να το πληρώσει ο Ρώσος Ουμάρ Κρέμλεφ (διοικητικός της πυγμαχίας στη χώρα του). Ο Κρέμλεφ είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να ξέρεις πως η πυγμαχία προστέθηκε στους Αγώνες το 1904 και με εξαίρεση το 1912 (οι Σουηδοί που ήταν οικοδεσπότες απαγόρευαν δια νόμου την ενασχόληση με αυτό το σπορ) δεν έχει λείψει ποτέ.

Προς το τέλος η άρση βαρών

Η άρση βαρών θα διεξαχθεί στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 120 αθλητών. Δηλαδή, λιγότερους από μισούς συγκριτικά με όσους πήγαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016. Όπως έγραψε το ESPN 'το σπορ μπορεί να διαγραφεί τελείως, λόγω των ιστορικών προβλημάτων που έχει με το ντόπινγκ και την ανησυχία της ΔΟΕ, για το ρυθμό και το 'βάθος' των αλλαγών που κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και έχουν ως στόχο τη συμμόρφωση'. Αν αναρωτιέσαι 'δεν μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή;' να σου πω ότι έχουμε την ίδια απορία.

Το εν λόγω σπορ ανέδειξε τον πρώτο παγκόσμιο πρωταθλητή το 1891 και διεξήχθη για πρώτη φορά στο πλαίσιο Αγώνων, το 1896. Δεν υπήρχε στα events του 1900 και μετά κάποια 'μέσα-έξω' από το 1920 δεν έλειψε ποτέ.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της απόφασης του CAS για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντοπαρίσματος στην ιστορία του αθλητισμού, με όσα έκαναν οι Ρώσοι και αποκάλυψε ένας εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ 'Ιkarus' που βραβεύτηκε με Oscar. Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν νέες τιμωρίες, σε όλα τα σπορ της χώρας.

Μείνε λίγο ακόμα στη 'γραμμή'.

Με αφορμή τις νέες φανταστικές ιδέες της ΔΟΕ, θα ήθελα να θυμηθούμε τι δοκίμασε αλλά δεν συνέχισε η ΔΟΕ και τα έβαλε στα ανεσταλμένα αθλήματα (Ράγκμπι γιούνιον, βασκική πελότα, κρίκετ, κροκέ, λακρός, σκουός, πόλο με άλογα, ρακέτες και ροκέ -γνωστό ως κροκέ), πριν πάμε στο τι περιλάμβανε η λίστα των Ολυμπιακών σπορ, μέχρι χθες.

✍ Τραμπολίνο

✍ Γκολφ

✍ Μπάντμιντον

✍ Ποδηλασία BMX

✍ Ιππασία (ντρεσάζ)

✍ Ιππασία (τρίαθλο)

✍ Ιππασία (εμπόδια)

✍ Χόκεϊ επί χόρτου

✍ Σκοποβολή

✍ Τοξοβολία

✍ Ράγκμπι

✍ Συγχρονισμένη κολύμβηση

✍ Στίβος

✍ Μπάσκετ

✍ Μπάσκετ 3Χ3

✍ Μπιτς βόλεϊ

✍ Πυγμαχία

✍ Kανόε καγιάκ (σλάλομ)

✍ Κανόε καγιάκ (σπριντ)

✍ Ορεινή ποδηλασία

✍ Ποδηλασία πίστας

✍ Ποδηλασία δρόμου

✍ Καταδύσεις

✍ Ξιφασκία

✍ Ποδόσφαιρο

✍ Ενόργανη γυμναστική

✍ Ρυθμική γυμναστική

✍ Χάντμπολ

✍ Τζούντο

✍ Κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα

✍ Μοντέρνο πένταθλο

✍ Κωπηλασία

✍ Ιστιοπλοΐα

✍ Κολύμβηση

✍ Πινγκ Πονγκ

✍ Τάε κβο ντο

✍ Τένις

✍ Τρίαθλο

✍ Βόλεϊ

✍ Υδατοσφαίριση

✍ Άρση βαρών

✍ Ελευθέρα πάλη

✍ Ελληνορωμαϊκή πάλη

Τώρα αν θες, μπορούμε να σχολιάσουμε παρέα το 'η προσθήκη του breaking διακωμωδεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες' που δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων, η Μισέλ Μάρτιν, Αυστραλή αθλήτρια του σκουός -που όπως είδες πιο πάνω διεγράφη από τα ολυμπιακά σπορ. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια έγινε έξαλλη που αγνοήθηκε το δικό της άθλημα, πόσο μάλλον για το breaking που όπως είπε στην Guardian “δεν είναι καν σπορ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούσαν τα σκορ και τους χρόνους, ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο όποιο event, που δεν έχει το breaking. Τα πράγματα είναι πια εκτός ελέγχου”. Ας πούμε ότι έχει δίκιο βουνό. Το θέμα είναι πως το σκουός το 'νίκησε' το skateboarding, η αθλητική αναρρίχηση, το surfing και το γκολφ, πριν το 'φάει' το breaking.

https://www.contra.gr/sports/ta-4-apithana-olympiaka-athlimata-poy-pia-dinoyn-dikaioma-sto-metallio.9074322.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου