Του Γιάννη Αγγέλη

Τα χρονοδιαγράμματα σταδιακής εφαρμογής των προγραμμάτων εμβολιασμού και εκτόνωσης της πανδημίας, οδηγούν σε ένα φάσμα

προβλέψεων για το άνοιγμα του τουρισμού, σε ασφαλείς συνθήκες, από το τέλος της άνοιξης μέχρι το αργότερο στα μέσα του καλοκαιριού.

Για την Ελλάδα το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί την κρισιμότερη μεταβλητή στην εξίσωση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του εγχειρήματος ανάκαμψης της οικονομίας, δεδομένου ότι η ωρίμαση της απόδοσης των παρεμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετείται αρκετά αργότερα.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη στις Γενικές Διευθύνσεις οικονομικής ανάλυσης, στα οποία απευθύνθηκε το Insider.gr, έχει αρχίσει να αναδύεται ένας εξαιρετικά επικίνδυνος παράγοντας, ιδιαίτερα μετά το – διαφαινόμενο – χωρίς συμφωνία Brexit. 

H νομισματική ανισορροπία έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον ισχυρό εμπόδιο στην επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, ειδικά στην Ελλάδα. 

Τόσο η μεγάλη και σταθερή ανατίμηση του ευρώ, όσο και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικά δύσκολο περιβάλλον όσο αφορά τον ανταγωνισμό με τις χώρες που διαθέτουν και προσφέρουν ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν στην Αν. Μεσόγειο. 

Το ευρώ βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι της στερλίνας, ενώ η τουρκική λίρα ότι και να συμβεί έχει διολισθήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που καθιστά τις ελκυστικές τουριστικές περιοχές της Τουρκίας ασυναγώνιστες. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξασφαλίσουν έγκαιρα προτάσεις covid free περιοχών. 

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου που έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» με τα προγράμματα εμβολιασμού για την εξασφάλιση περιοχών προστατευμένων από τον κίνδυνο επανεμφάνισης της πανδημίας.

Στο πεδίο αυτό ο εγχώριος τουρισμός διαθέτει βέβαια ένα αναμφισβήτητο σχετικό πλεονέκτημα με τις ευρωπαϊκές και εντός ευρώ χώρες, αλλά αυτό επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Ευρώπης, ειδικά σε ότι αφορά τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και δει την Γερμανία. 

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ το πρόβλημα με την σταθερά υψηλή ισοτιμία του ευρώ δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπισθεί στον ορατό ορίζοντα και οπωσδήποτε όπως η ίδια παρατήρησε, δεν είναι κάτι που μπορεί να το αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη μόνη της…    

https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/151358/i-aorati-dipli-apeili-gia-tin-anakampsi-stin-ellada-2021?utm_source=Gazzetta%20Home%20News&utm_medium=boi&utm_campaign=best_of_internet