Το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (MOUA) που βρίσκεται στον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier Reef της Αυστραλίας ολοκληρώθηκε και παρουσιάζει σε φιλότεχνους δύτες γλυπτά έργα του Jason deCaires Taylor.

Το μουσείο -το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στο νότιο ημισφαίριο- βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της πόλης Τάουνσβιλ στην Πολιτεία Κουίνσλαντ και φιλοξενεί υποβρυχίως συλλογή έργων του
Βρετανού καλλιτέχνη.

Το μοναδικό έκθεμα του μουσείου που είναι ορατό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι το γλυπτό «Σειρήνα του Ωκεανού», έργο του οποίου τα χρώματα αλλάζουν ακολουθώντας τις αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού.
Το γλυπτό οπτικοποιεί την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών που έχει οδηγήσει σε αποχρωματισμό των κοραλλιών, καθώς εξορίζονται τα φύκια τα οποία ζουν μέσα στους ιστούς τους. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και διαφανές ακρυλικό και στο εσωτερικό του έχει 202 LED τα οποία αλλάζουν χρώμα με την άνοδο και πτώση της θερμοκρασίας.
Οι θεατές, από μακριά, παρατηρούν αλλαγή από βαθύ μπλε σε ανοιχτό μπλε, σε κίτρινο, σε πορτοκαλί και, τέλος, σε βαθύ κόκκινο, ένδειξη ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Το «Coral Greenhouse», ο τελευταίος κήπος του υποβρύχιου μουσείου, που απέχει δύο ώρες από την ακτή, επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λόγω πανδημίας τα εγκαίνια αναβλήθηκαν.
Περιλαμβάνει 20 γλυπτά τα οποία θα αυξάνονται σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου καθώς θα καλύπτονται από κοράλλια, προσελκύοντας νέα θαλάσσια ζωή στο Great Barrier Reef.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο και αποτελεί εδώ και χρόνια προορισμό για τουρίστες, δύτες και επιστήμονες. Ωστόσο, κινδυνεύει τόσο από την αύξηση της θερμοκρασίας του ωκεανού και τη ρύπανση, όσο και από την παράκτια ανάπτυξη. 
Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων, σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 Από το 1981 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια δροσερή -εικονική- βουτιά στο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στην
EyesWideOpen via Getty Images
Μια δροσερή -εικονική- βουτιά στο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στην
EyesWideOpen via Getty Images

Με πληροφορίες από designboom