Κυριακή 19 Απριλίου 2020

O γνωστός - άγνωστος κορονοϊός. Τι καθυστερεί την επιλογή θεραπείας


Ινδός αστυνομικός μπροστά από γκράφιτι για τον κορονοϊό
Ινδός αστυνομικός μπροστά από γκράφιτι για τον κορονοϊό AP

Η συμπεριφορά του κορονοϊού, καθιστά πολύ δύσκολη την επιλογή του τρόπου αντιμετώπισής του σημειώνει ο καθηγητής Ι. Τρουγκάκος. Το "δίκοπο μαχαίρι" του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

  Ως «γνωστό-άγνωστο» χαρακτηρίζει σε άρθρο του τον κορονοϊό ο
Ιωάννης Τρουγκάκος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επισημαίνει, δε, ότι αν και η νόσος COVID-19 έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και τα συστήματα υγείας, η αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς ο κορονοϊός προκαλεί επιπλοκές και πιθανώς τον θάνατο είναι κάτι που δυσκολεύει τους γιατρούς από το να χορηγήσουν τη βέλτιστη θεραπεία.
«Παραμένει σχετικά ασαφές αν οι επιπλοκές της νόσου COVID-19 είναι καθαρά αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό ή της (υπερ)αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα. Ειδικότερα, καθώς τα κλινικά δεδομένα δεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της βαρύτατης κλινικής εικόνας που συνοδεύει τη νόσο σε κάποιους ασθενείς, οι ιατροί διεθνώς αναζητούν τρόπους να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή», αναφέρει ο κ. Τρουγκάκος, στο άρθρο του που διανεμήθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.
Ωστόσο, χαρακτηρίζει την προσέγγιση αυτή «δίκοπο μαχαίρι», δεδομένου ότι «το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η κύρια γραμμή άμυνας σε οποιαδήποτε λοίμωξη συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κορονοϊού».
«Όπως αναφέρει και ο ανοσολόγος Daniel Chen και επικεφαλής ιατρός του IGM Biosciences στο Mountain View της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, "Δεν μπορείς να καταστείλεις το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια στιγμή που καταπολεμά μια μόλυνση"», σημειώνει ο κ. Τρουγκάκος.
Επισημαίνει δε, ότι η πίεση που δημιουργεί ο COVID-19 στα συστήματα υγείας διεθνώς, σε συνδυασμό με την πλημμυρίδα νέων -συχνά μη αξιολογηθέντων- νέων δημοσιεύσεων που πολλές φορές αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγεί τους ιατρούς στο να δοκιμάζουν νέα μη εγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν ζωές.
Ο κ. Τρουγκάκος αναφέρεται στο άρθρο του στις θεραπευτικές προσπάθειες που έχουν γίνει διεθνώς μέχρι σήμερα και καταλήγει ότι «ελλείψει απάντησης (σ.σ. για το τι προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω COVID-19), και μέχρι την παραγωγή εμβολίου οι ερευνητές πιθανότητα θα καταλήξουν σε μια συνδυαστική θεραπεία, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν αναστολέα IL-6 που δεν καταστέλλει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα, σε συνδυασμό με ένα αντι-ιικό φάρμακο που στοχεύει άμεσα τον ιό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου