Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Τα «ψώνια» της Τσέλσι από την Ολλανδία


Ο Χακίμ Ζιγιέχ του Άγιαξ θα ντυθεί στα μπλε το ερχόμενο καλοκαίρι…
Εντ Ντε Χούι
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που απέκτησε η Τσέλσι και ήταν προερχόμενος από το ολλανδικό πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 1997, οι «μπλε» συμφώνησαν με τη Φέγενορντ για το διεθνή Ολλανδό τερματοφύλακα, με ένα ποσό πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες. Στις τρεις πρώτες σεζόν του στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Ντε Χούι ήταν βασικός κάτω από τα δοκάρια και ένας εκ των
πρωταγωνιστών στις κατακτήσεις του κυπέλλου κυπελλούχων (1998) και του κυπέλλου Αγγλίας (2000). Στη συνέχεια έχασε σταδιακά τη θέση του από τον Κουντιτσίνι, όμως έμεινε στην Τσέλσι μέχρι το 2003, όταν και αποχώρησε για λογαριασμό της Στόουκ.
Μάριο Μέλχιοτ
Η αποχώρηση του Ράιζινγκερ τον έκανε βασικό στο δεξί άκρο της άμυνας του Άγιαξ την τριετία 1996-1999. Στη συνέχεια, ο Ολλανδός μπακ πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι, όμως στην πρώτη του χρονιά στο Στάμφορντ Μπριτζ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση το 2000 και μετά την έλευση του Κλαούντιο Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία, πήρε φανέλα βασικού. Ο Μέλχιοτ έμεινε στους «μπλε» μέχρι το 2004 και στη συνέχεια έφυγε για την Μπέρμιγχαμ.

Γιέσπερ Γκρόνκιερ
Η διετής παρουσία του στον Άγιαξ εκτόξευσε τις ποδοσφαιρικές μετοχές του, με αποτέλεσμα η Τσέλσι να τον αποκτήσει το 2000, έναντι 7,8 εκατομμυρίων λιρών, στην πιο ακριβή μεταγραφή – τότε – Δανού ποδοσφαιριστή. Οι εμφανίσεις του με τους «μπλε» μέχρι το 2004 είχαν σκαμπανεβάσματα, όμως ο Γκρόνκιερ σημείωσε κάποια σημαντικά γκολ, με τη φανέλα των Λονδρέζων. Πιο χαρακτηριστικό όλων, αυτό στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002-03 κόντρα στη Λίβερπουλ, που έδωσε τη νίκη στην Τσέλσι και της χάρισε ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. «Γκολ δισεκατομμυρίων» χαρακτηρίστηκε, αφού τότε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, προκειμένου να αναλάβει τις τύχες της.

Άριεν Ρόμπεν
Οι εμφανίσεις του με την Αϊντχόφεν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως τα χρήματα που προσέφερε, θεωρήθηκαν λίγα από τον ολλανδικό σύλλογο. Το 2004, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μπήκε «σφήνα» και με 18 εκατομμύρια λίρες τον έκανε κάτοικο Λονδίνου. Ο Ολλανδός εξτρέμ έγινε βασικός από την πρώτη στιγμή στην Τσέλσι, όμως από τότε είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να μένει για μερικά χρονικά διαστήματα εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Ρόμπεν κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα με τους «μπλε» και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους της ομάδας. Το καλοκαίρι το 2007 αποχώρησε για να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ματέγια Κέζμαν
Το ίδιο καλοκαίρι που ο Ρόμπεν πήγε στο Στάμφορντ Μπριτζ, ένας ακόμη παίκτης αποχώρησε από την PSV για λογαριασμό της Τσέλσι. Παρά το γεγονός πως είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες (πήρε και το Νο9 του Χασελμπάινκ), ο Σέρβος επιθετικός δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ, σημειώνοντας μόλις τέσσερα γκολ όλη τη χρονιά. Στο τέλος της σεζόν αποχώρησε, για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως ο ίδιος είχε μόνο καλά λόγια να πει. «Η Τσέλσι ήταν ό,τι καλύτερο στην καριέρα μου και την παρουσία μου εκεί δε θα την ξεχάσω ποτέ», ήταν κάποιες από τις δηλώσεις του μερικά χρόνια αργότερα.

Σάλομον Καλού
Μαζί με τον Ντιρκ Κάιτ ήταν οι πρωταγωνιστές της Φέγενορντ και την ίδια χρονιά, το 2006, πήραν μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ολλανδός φορ για τη Λίβερπουλ και ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός για την Τσέλσι. Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Καλού δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Καθιερώθηκε στην αρχική ενδεκάδα των Λονδρέζων και για τα επόμενα έξι χρόνια ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα, όμως ο πιο σημαντικός τίτλος ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ, το 2012, με τον ίδιο να είναι βασικός στον τελικό. Λίγες ημέρες αργότερα έληξε το συμβόλαιό του και αποχώρησε.

Μάρκο Φαν Χίνκελ
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Φίτεσε και μετά την παρουσία του στην πρώτη ομάδα, η Τσέλσι τον έκανε δικό της το 2013. Στην πρώτη του σεζόν στο Στάμφορντ Μπριτζ αγωνίστηκε μόλις σε τέσσερα παιχνίδια και στη συνέχεια ξεκίνησαν τα «ταξίδια» δανεισμών. Μίλαν, Στόουκ και Αϊντχόφεν ήταν οι ομάδες, στις οποίες τον παραχώρησαν οι «μπλε», όμως τα χειρότερα ήταν μπροστά του. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, το καλοκαίρι του 2018, τον οδήγησε τρεις φορές στο χειρουργείο, όμως μέχρι και σήμερα ο Ολλανδός χαφ δεν έχει ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Ο Φαν Χίνκελ αντιμετώπισε συμπτώματα κατάθλιψης και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψε στις προπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου