«Τρέξαμε γρήγορα εκεί και μπορέσαμε να δούμε ότι αυτό φαινόταν ακόμα έξω από το νερό, έτσι μπήκαμε στο κανάλι μέχρι τη μέση», λέει ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Οριεντάλ, Τζέιμς Όσμπορν.
«Διαπιστώσαμε ότι η στήλη ήταν από την αρχαία εποχή και αναγνωρίσαμε μία επιγραφή γραμμένη στα λουβικά, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στην εποχή του χαλκού και του σιδήρου».
Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς η επιγραφή αναφερόταν στο επίτευγμα της νίκης επί της Φρυγίας, του βασιλείου που κυβερνούσε ο μυθικός ,Μίδας, ο βασιλιάς ο οποίος ότι άγγιζε γινόταν χρυσός.
Κατά τον Όσμπρον η πόλη κάλυπτε ένα εμβαδόν 1200 στρεμμάτων, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της εποχής του χαλκού και του σιδήρου στην Τουρκία.
Βέβαια ακόμα δεν γνωρίζουν το όνομα του βασιλείου, ωστόσο η ανακάλυψη θεωρείται αρκετά σημαντική για τον αρχαιολογικό κόσμο.
«Δεν είχαμε ιδέα για το συγκεκριμένο βασίλειο και είναι μία ουσιαστική νέα πληροφορία για την εποχή του Χαλκού στη Μέση Ανατολή», λέει ο Όσμπορν.
Σύμφωνα με την επιγραφή ο βασιλιάς λεγόταν Χαρτάπου και πιθανότατα το Τουρκμέν-Καραχογιούκ ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου του. Η επιγραφή αναφέρει την κατάκτηση του γειτονικού βασιλείου Μουσκά, γνωστής ως Φρυγίας από τον Χαρτάπου
«Οι Θεοί της αστραπής παρέδωσαν το αντίπαλο βασίλειο στην αυτού μεγαλειότητα του» γράφει η στήλη.
Η γλωσσολογική ανάλυση αποδεικνύει ότι η πέτρα ανήκει στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., εποχή που συμπίπτει με την περίοδο που ήταν βασιλιάς Μίδας.
Ακόμα απάντησε σ' ένα ερώτημα που υπήρχε εδώ και χρόνια καθώς 16 χιλιόμετρα νότια υπάρχει ένα ηφαίστειο με επιγραφή στα ιερογλυφικά που κάνει λόγο για το βασιλιά Χαρτάπου, ωστόσο μέχρι τη συγκεκριμένη ανακάλυψη κάνεις δεν ήξερε ποιος είναι και ποιο βασίλειο κυβερνούσε.
Ο Οσμπορν σκοπεύει να ολοκληρώσει την έρευνα το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Σ' αυτό το λόφο θα υπάρχουν παλάτια, μνημεία, σπίτια. Αυτή η στήλη ήταν μία καταπληκτική τυχερή ανακάλυψη αλλά είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Όσμπορν.
Πηγή: phys.org