Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τυρί ωριμάζει σε ηφαιστειακές σπηλιές!


Τα τοιχώματα έχουν ακόμα την τέφρα από τη λάβα…
Βαθιά στην καρδιά της γαλλικής υπαίθρου, σε μια περιοχή η οποία περιβάλλεται από τα βουνά Ντορ (Dore) και Κοντάλ (Cantal), βρίσκονται πλούσιοι βοσκότοποι γεμάτη με τα κόκκινα βοοειδή Salers και Montbéliarde.
Αλλά πριν από 7.000 χρόνια, αυτή η περιοχή, γνωστή ως Ουβέργκ
(Auvergne), δεν ήταν τόσο πολύχρωμη. Τα βουνά ήταν ενεργά ηφαίστεια, καλύπτοντας την ύπαιθρο με λάβα.
Σήμερα, το αποτέλεσμα του πλούσιου εδάφους έχει κάνει το Auvergne διάσημο για το κρασί, το κρέας και τα τυριά Απελασιόν ντ Οριγί Προτεγιέ (Appellation d’Origine Proteyé).
Από τα 46 τυριά στη Γαλλία που έχουν το πολυπόθητο σήμα «AOP» για την προστασία τους, η Auvergne φιλοξενεί πέντε είδη, από βουτυρώδη και μπλε τυριά. Όμως το πιο διάσημο είναι Saint-Nectaire,  το οποίο έχει γκρι φλοιό και ημίσκληρο εσωτερικό με γεύση καρυδιού.
Το τυρί αυτό είναι ένα από τα πιο περιζήτητα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο παράγονται 14.115 τόνοι, για να καλυφθεί η ζήτηση, παρόλο που φτιάχνεται σε μια μικρή περιοχή, η οποία όμως περιβάλλεται από 80 αδρανή ηφαίστεια.
Το τυρί ωριμάζει σε χειροποίητα κελάρια, τα οποία δημιουργήθηκαν σε ηφαιστειογενείς σπηλιές για κρασί, αλλά καθώς τα αμπέλια μαράθηκαν τον 19ο αιώνα, μετατράπηκαν σταδιακά σε τυροκομεία.
Αυτά τα συγκροτήματα των κελαριών, τα οποία βρίσκονται έξι μέτρα κάτω από το έδαφος, έχουν την τέλεια υγρασία και θερμοκρασία για να ωριμάζει αυτή η τοπική λιχουδιά.
Οι τυροκόμοι αποδίδουν τη νοστιμιά του τυριού και στο γάλα των αγελάδων, οι οποίες βόσκουν σε ηφαιστειογενές έδαφος με μια πλούσια ποικιλία χόρτων και λουλουδιών, που αρωματίζουν το γάλα τους.
Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου