Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Στα ιαματικά λουτρά της Κιβωτού Γρεβενών!

Ο Νομός Γρεβενών έχει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες του! Επισκεφθήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις ιαματικές πηγές στην
Κιβωτό!

Σύμφωνα με το Visit West Macedonia:
Τα λουτρά Κιβωτού βρίσκονται  4 χλμ. ΒΒΔ της Κιβωτού στο δρόμο προς Νεάπολη, και απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τη γέφυρα που αποτελεί διοικητικό όριο των νομών Γρεβενών – Κοζάνης, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Πραμόριτσα, δίπλα στον εθνικό δρόμο Γρεβενών-Κιβωτού –Νεάπολης-Καστοριάς. Η προέλευση του νερού είναι μετεωρική και η θερμοκρασία των 15,5ο C το κατατάσσει στην κατηγορία των ψυχρών μεταλλικών και χαρακτηρίζετε ως: Μετεωρικό, Ψυχρό, Οξυανθρακούχο, Χλωριούχο, Υδοθειούχο, Βρωμιούχο, Ασβεστιούχο, Μαγνησιούχο, Ολιγομεταλλικό, Υποτονικό, Ασθενώς Ραδιενεργό, Ιαματικό Νερό. Οι ευεργετικές ιδιότητες των πηγών της Κιβωτού είναι ευρύτερα γνωστές τουλάχιστον εδώ και έναν αιώνα. Μαρτυρίες κατοίκων μας οδηγούν  στην αρχή του 20ου αιώνα. Η χρήση των ιαματικών νερών Κιβωτού γινόταν μέχρι πρόσφατα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή οι ασθενείς ζέσταιναν το νερό επί τόπου σε καζάνια και στη συνέχεια λούζονταν σε βαρέλια που έφερναν μαζί τους. Επισκέπτες   που θεραπεύτηκαν στις πηγές συνήθως άφηναν (κρεμούσαν) κάποιο ρούχο τους στα γύρω δέντρα, ανάλογα με το ποιο μέλος του σώματός τους θεραπεύτηκε. Έτσι και σήμερα επισκεπτόμενοι το χώρο βλέπουμε κρεμασμένα σε δέντρα γύρω από τις πηγές μπλουζάκια, φανελάκια κλπ, που μαρτυρούν τις θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα το υδροθειούχο νερό αναβλύζει από δυο γεωτρήσεις σε ένα φυσικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται  με τρόπο που να αναδεικνύει τα φυσικά κάλλη της περιοχής χωρίς να την αλλοιώσει. Για όσους επιθυμούν τα ζεστά λουτρά, υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια με μέγεθος 2,5μ Χ 2,5μ, που λειτουργούν ως ατομικά λουτρά, με ζεστά νερά. Η τοπική κοινότητα φρόντισε ώστε να καθαριστεί η γύρω περιοχή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαρεί τις αναλλοίωτες φυσικές ομορφιές της περιοχής  που τον καλούν να τις εξερευνήσει, είτε μέσω περιπάτου πλάι στο ποτάμι, οδηγώντας τον στο κοντινό δασάκι, είτε μέσω ποδηλάτου στο ήσυχο τοπίο. Η χρήση των εγκαταστάσεων αποτελεί τον πρόδρομο για την κατασκευή ενός μεγάλου θερμαλιστικού κέντρου, απαίτηση των κατοίκων της Κιβωτού.

Έχοντας υπόψη τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού της πηγής η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται αναφέρεται ως θειούχο -αλκαλικών γαιών. Το υδρόθειο που συμμετέχει στο χημισμό από δέκατα των mg μέχρι πάνω από 100 mg προσδίδει στο νερό εκείνες τις βιολογικές ιδιότητες που είναι χαρακτηριστικές αυτού του αερίου και κυριαρχούν στις ιδιότητες των υπολοίπων στοιχείων. Τα θειούχα υποτονικά νερά διεθνώς χρησιμοποιήθηκαν στην ποσιθεραπεία, στην Εισπνοθεραπεία και στις πλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, στην Ιατρική Υδρολογία ή από συγγράμματα για τα θειούχα νερά τύπου Κιβωτού, έχουμε τα εξής:

Εσωτερική Υδροθεραπεία Χολολιθίαση
Η ποσιθεραπεία αποτελεί, από πολύ παλιά, προσφιλή μέθοδο θεραπείας της χολολιθίασης.

Μηχανισμός δράσης: Το θείο, που αποτελεί το δραστικό στοιχείο, επιδρά στο ηπατικό κύτταρο α) προάγοντας την γλυκογένεση β) προστατευτικά, έναντι της υποκυτταρικής εκφύλισης και γ) εμποδίζοντας την υπερβολική εναπόθεση λίπους.

Παθήσεις του εντέρου: Τα θειούχα - θειοασβεστούχα νερά ενδείκνυνται α) στις κολίτιδες που οφείλονται σε αμοιβάδες β) στις κολίτιδες που συνοδεύονται από διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος και γ) που οφείλονται σε χρόνια δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο.

Εκφυλιστικές αρθροπάθειες: Η δράση των θειούχων νερών είναι αναλγητική και μυοχαλαρωτική.

Δερματολογικές παθήσεις: Τα θειούχα νερά ενδείκνυνται, με εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών μεθόδων (μπάνιο, ψεκασμός), για παθήσεις όπως κνησμοί αιδοίου - πρωκτού, ψωρίαση, νεανική ακμή, συνέπειες εγκαυμάτων, ιχθύαση, ροδόχρους ακμή.

Εισπνευσιοθεραπεία (Εισπνοθεραπεία)
Σύμφωνα με τον Μ. Χολέβα (1990), τα θειονατριούχα - θειοασβεστούχα - θειοχλωριούχα νερά που η δράση τους οφείλεται στην παρουσία του υδρόθειου, ενδείκνυνται στις χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.

Ο τρόπος θεραπείας εφαρμόζεται με κατάλληλες συσκευές υδροθεραπείας. Το νερό μετατρέπεται σε σταγονίδια και εκτοξεύεται με δύναμη στις αεροφόρους οδούς.Συνοψίζοντας, το θειούχο, ΗΟΟ3 - Να - Ο& - Ο - Μ3 - Κ - 5, υποτονικό νερό της Κιβωτού είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, με ιατρική επιμέλεια και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, για παθήσεις όπως:

Αρθροπάθειες
Παθήσεις του μυοσκελετικού
Δερματολογικές παθήσεις
Ήπατος και χοληφόρων
Παθήσεις του εντέρου

Χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού
Φωτογραφίες από το γύρω περιβάλλον









Τα λουτρά της Κιβωτού




Από την σελίδα των ιαματικών λουτρών Κιβωτού στο Facebook:


Τηλ. Λουτρών Κιβωτού: 24620 41385

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου