Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ζανπιέρο Κόμπι: Το «τοτέμ» της Γιουβέντους που «έφυγε» νωρίς

«Κέρβερος» μεγέθους small, παγκόσμιος πρωταθλητής και πιστός μόνο στην Γιουβέντους, ο Ιταλός τερματοφύλακας γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 117 χρόνια.

«Το ύψος της επιτυχίας σου έχει άμεση σχέση με το πόσο βαθιά είναι η πίστη σου». Ο Αμερικανός συγγραφέας Ζιγκ Ζίγκλαρ είχε αποδώσει με μεγάλη σαφήνεια το πόσο ψηλά μπορεί κανείς να φτάσει, αρκεί να μην σταματήσει ποτέ να πιστεύει στον εαυτό του. Ο Ζανπιέρο Κόμπι, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1902, ήταν ένας τερματοφύλακας, ύψους μόλις 176 εκατοστών, ο οποίος έγγραψε ιστορία με τη φανέλα της Γιουβέντους αλλά και με το εθνόσημο
στο στήθος. Είχε το ψευδώνυμο « άνθρωπος γόμα» καθώς οι επεμβάσεις του ήταν τόσο καίριες που έσβηναν κάθε πιθανότητα παραβίασης. Την εστία των «μπιανκονέρι» υπερασπίστηκε 370 φορές από το 1921 μέχρι και το 1934 που αγωνίστηκε για χάρη τους, ενώ με την «σκουάντα ατζούρα» έφτασε τις 47 συμμετοχές.
Κορυφαία στιγμή, η κατάκτηση της κορυφής του κόσμου το 1934 στην Ιταλία, καθώς ήταν βασικός στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε η χώρα του. Επίτευγμα ιστορικής σημασίας, γραμμένο με χρυσά γράμματα.
Γεννημένος στο Τορίνο, η επιλογή της Γιουβέντους ήρθε από σπόντα. Ο μικρός Ζανπιέρο είχε πρώτα χτυπήσει την πόρτα της Τορίνο, ωστόσο εκεί έκριναν ότι δεν είχε την απαραίτητη δύναμη και αθλητική σωματοδομή προκειμένου να ενσωματωθεί στις τάξεις της. Έτσι, μεταπήδησε στην Γιουβέντους όπου τον πίστεψαν και τον ανέδειξαν. Έζησε το όνειρό του όταν πραγματοποίησε ντεμπούτο σε ντέρμπι απέναντι στη Μίλαν, την 5η Φεβρουαρίου του 1922. Μαγική σεζόν για τον ίδιο ήταν το 1925/26, όταν δέχθηκε μόλις 18 τέρματα καθ’ όλη τη διάρκειά της ενώ «γέμισε» με τίτλους στο «τσινκουένιο ντ’ όρο», την πενταετία (1931-1935) όταν η Γιουβέντους κατέκτησε συνεχόμενα πρωταθλήματα.
Ανήκει στην κλειστή κάστα των τερματοφυλάκων που έχουν διατελέσει αρχηγοί της εθνικής τους ομάδας και έχουν «σηκώσει» το τρόπαιο του Μουντιάλ, μαζί με τους Ντίνο Ζοφ (1982), Ίκερ Κασίγιας (2010) και Ούγκο Γιορίς (2018). Παράλληλα, μαζί με τον Τσέχο Φράντισεκ Πλάνιτσκα είναι μέχρι και σήμερα, οι μόνοι που ως τερματοφύλακες-αρχηγοί εθνικών ομάδων που έχουν παίξει αντίπαλοι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η χώρα του είχε αποφασίσει να τιμήσει τη μνήμη του το 1980, όταν πρότεινε να μετονομαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο σε Στάδιο “Ζανπιέρο Κόμπι», ωστόσο η ιδέα δεν υιοθετήθηκε.
Ο Κόμπι κρατούσε ένα ιστορικό ρεκόρ για 90 χρόνια. Την σεζόν 1925/26 κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του για 943 λεπτά, κάτι που κατάφερε να «σπάσει» ο σπουδαίος Τζιανλουίτζι Μπουφόν την σεζόν 2015/16, φτάνοντας τα 974 λεπτά που δεν δέχτηκε κάποιο τέρμα.

Κύκνειο άσμα στην καριέρα του ήταν το 1935, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατόπιν, άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς ασχολήθηκε με την βιομηχανία. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία μόλις 53 ετών, τον Αύγουστο του 1956, όταν έπαθε έμφραγμα την ώρα που οδηγούσε.
Η Γιουβέντους, φρόντισε να διατηρήσει ανεξίτηλο το όνομά του στα… σπάργανα του συλλόγου δίνοντάς το, τόσο στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, όσο και στο βραβείο που δίνεται στους κορυφαίους των ακαδημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου