Η διαρροή της El Mundo, τα τεράστια ποσά και οι απίστευτες ρήτρες, η εφορία και οι πραγματικές απολαβές του Μέσι, τα κέρδη της Μπάρσα από τον Αργεντίνο, οι αληθινοί υπεύθυνοι της χρεοκοπίας των Καταλανών, το ρεσιτάλ αποτυχημένων μεταγραφών του Μπάρτο, οι έξι που είχαν πρόσβαση στο συμβόλαιο του Λέο, ποιον υποψιάζεται η πλευρά του Αργεντίνου και το "πάρτι" που έχει στήσει ο μαδριλένικος Τύπος.
Η ισπανική εφημερίδα "El Mundo" στο πρωτοσέλιδό της την 31η Ιανουαρίου αποκάλυψε αναλυτικά τα ποσά του τελευταίου συμβολαίου του Λέο Μέσι, που υπογράφηκε το 2017 και αφορά την τετραετία 2017-2021. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η δημοσίευση προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλές αντιδράσεις, τόσο από το περιβάλλον του ίδιου του παίκτη, όσο και από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Οι αριθμοί που διαβάσαμε προκαλούν ίλιγγο, αφού συνολικά μιλάμε για πάνω από μισό δις ευρώ, για την ακρίβεια, 555 εκατομμύρια και κάτι ψιλά. Πολλοί ήταν αυτοί που περιορίστηκαν σε μια απλή διαίρεση, δηλαδή 555 δια 4, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Αργεντίνος "καθαρίζει" 138 εκ. ευρώ το χρόνο!
Κάτι που φυσικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όπως ακριβώς και το ίδιο το πρωτοσέλιδο της El Mundo, που γράφει κατά λέξη στον κεντρικό του τίτλο, "το φαραωνικό συμβόλαιο του Μέσι, που χρεοκοπεί την Μπαρτσελόνα". Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η El Mundo εδρεύει στη Μαδρίτη, τίποτα άλλωστε δεν είναι τυχαίο. Από την άλλη, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα χρήματα που ξοδεύονται ετησίως για τον Λέο, είναι "μυθικά", όμως σωστό είναι να τα βάλουμε πρώτα όλα σε μια σειρά και στη συνέχεια να εξετάσουμε τί ακριβώς ισχύει και τί όχι. Όπως επίσης, έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και φυσικά - ίσως το σημαντικότερο - να μάθουμε από πού προήλθε η διαρροή.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΙ
Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο το συμβόλαιο και τους αριθμούς του. Το ακριβές ποσό λοιπόν για αυτά τα τέσσερα χρόνια, ανέρχεται στα 555.237.619 ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Μπαρτσελόνα, όχι μόνο προς τον Μέσι, αλλά και προς το ισπανικό κράτος και το αυτόνομο διαμέρισμα της Καταλονίας. Πριν εξηγήσουμε ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις, να πούμε ότι αυτά τα 555 εκατομμύρια αφορούν α) τις σταθερές απολαβές του Μέσι, β) τα έξτρα πριμ στόχων, γ) τα δικαιώματα εικόνας του παίκτη, δ) το πριμ ανανέωσης που πήρε εφάπαξ ο Μέσι το 2017 και ε) το πριμ "αφοσίωσης" για αυτή την τετραετία. Οπότε ας περάσουμε να δούμε τώρα κάθε ένα ποσό ξεχωριστά.
Αρχίζουμε με τις σταθερές απολαβές του παίκτη, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 245 εκ. ευρώ, δηλαδή 61 εκ. ευρώ ετησίως. Περνάμε στα έξτρα πριμ στόχων, τα οποία περιλαμβάνουν δέκα διαφορετικές κατηγορίες, από τις οποίες οι έξι αφορούν το Champions League και οι υπόλοιπες τις κατακτήσεις του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, τη βράβευση με το FIFA Best Player και το μίνιμουμ ποσοστό συμμετοχών στα επίσημα παιχνίδια της ομάδας (60%). Όλα αυτά τα έξτρα πριμ στόχων ανέρχονται συνολικά στα 75 εκ. ευρώ, δηλαδή 19 εκ. ευρώ ετησίως. Όμως επειδή δεν έχουν κατακτηθεί όλοι οι στόχοι, ο Μέσι μέχρι στιγμής έχει βάλει στο λογαριασμό του 25 εκ. ευρώ, περιμένοντας να δει πόσα ακόμα θα συμπληρώσει στο τέλος της φετινής σεζόν.
Συνεχίζουμε με τα δικαιώματα εικόνας του παίκτη, που επίσης χωρίζονται σε σταθερές απολαβές και σε έξτρα πριμ στόχων. Το σταθερό ποσό ανέρχεται στα 44 εκ. ευρώ (περίπου 11 εκ. ευρώ ετησίως), ενώ από τα έξτρα πριμ στόχων, ο Αργεντίνος έχει κερδίσει ακόμα 4,5 εκ. ευρώ (απομένει η φετινή σεζόν). Ολοκληρώνουμε με τα δυο μεγάλα πριμ που εισέπραξε ο Μέσι (ανανέωσης και αφοσίωσης), τα οποία είναι χωρισμένα σε δυο μέρη: το 85% είναι ενσωματωμένο στο εργασικό συμβόλαιο και το υπόλοιπο 15% στο συμβόλαιο των δικαιωμάτων εικόνας. Για να μην μπερδεύεστε με πολλούς αριθμούς, το συνολικό πριμ ανανέωσης είναι 115 εκ. ευρώ και εκείνο της αφοσίωσης είναι 78 εκ. ευρώ.
Προσθέτοντας τα συνολικά ποσά των πέντε διαφορετικών κατηγοριών, έχουμε το εξής αποτέλεσμα: α) 245 εκ. β) 25 εκ. γ) 48,5 εκ. δ) 115 εκ. και ε) 78 εκ, δηλαδή σύνολο 511,5 εκ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει ο Μέσι, ενώ απομένουν χρήματα που αφορούν την τρέχουσα σεζόν και τα οποία θα πάρει όταν αυτή ολοκληρωθεί, ανάλογα με τους στόχους που θα έχει πετύχει. Στην ουσία, από όσα υπέγραψε στο συμβόλαιό του στο τέλος του 2017, τα μόνα χρήματα που έχει "χάσει", είναι από τα πριμ των στόχων που δεν επιτεύχθηκαν. Υπολογίζοντας λοιπόν ότι από τα 555 εκ. του αρχικού ποσού, ο Λέο έχει φτάσει μέχρι στιγμής στα 511,5 εκ., αυτό σημαίνει πως έχει εισπράξει το 92% από όσα προέβλεπε η συμφωνία του με την Μπαρτσελόνα.
Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΡΠΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 48%
Σημαίνει όμως αυτό ότι ο Αργεντίνος έβαλε όλο αυτό το υπέρογκο ποσό, πάνω από μισό δις, στην τσέπη του; Ασφαλώς και όχι. Εξηγούμαστε. Η φορολογία των επαγγελματιών αθλητών στην Ισπανία, είναι μια από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Ο Μέσι, επειδή ζει στη Βαρκελώνη από την ηλικία των 12 ετών, συγκαταλέγεται στην ίδια φορολογική κλίμακα με τους Ισπανούς, άλλωστε είναι κάτοχος ισπανικού διαβατηρίου. Στην Ισπανία η φορολογία είναι διπλή. Ένα μέρος πηγαίνει στο κράτος και ένα μέρος στο αυτόνομο διαμέρισμα, στο οποίο διαμένει ο φορολογούμενος. Εδώ να πούμε ότι η Καταλονία έχει έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές σε όλη την Ισπανία. Άρα λοιπόν, ποιο είναι το ποσοστό που καταλήγει στην εφορία;
Το ισπανικό κράτος παίρνει το 22,5%, ενώ η Καταλονία το 25,5%, κάτι που μας κάνει σύνολο 48%! Αυτό λοιπόν σημαίνει αυτόματα, πως από τα 511,5 εκ. ευρώ που έχουν ξοδευτεί σε αυτή την τελευταία τετραετία από την Μπαρτσελόνα, σχεδόν τα μισά είχαν προορισμό τα ταμεία της εφορίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Για την ακρίβεια, τα 245,5 εκ. είναι φόροι που πληρώθηκαν από τη διοίκηση των "μπλαουγκράνα", αφήνοντας στον Μέσι τα 266. Αν διαιρέσουμε αυτό το 266 δια του 4, τότε βλέπουμε ότι οι ετήσιες απολαβές του Λέο ανέρχονται στα 66,5 εκ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε και τα δυο εφάπαξ πριμ (ανανέωσης και αφοσίωσης), τότε στην πραγματικότητα, ο Αργεντίνος πήρε 153 εκ. σε μισθούς και πριμ, δηλαδή περίπου 38 εκ. ετησίως.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ 2017
Ας πάμε τώρα λίγο πίσω στον χρόνο, για να θυμηθούμε πώς είχε υπογραφεί το περίφημο συμβόλαιο του 2017, το οποίο δημοσίευσε στο φύλλο της η El Mundo στις 31 Ιανουαρίου. Στις 5 Ιουλίου του 2017 λοιπόν, οι ισπανικές αθλητικές εφημερίδες είχαν κυκλοφορήσει με κεντρική είδηση στα πρωτοσέλιδά τους, την ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι μέχρι το 2021. Λίγες ώρες αργότερα, είχε έρθει η επίσημη ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των Ισπανών δημοσιογράφων. Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν γεγονός και απέμενε μόνο το τυπικό του πράγματος, δηλαδή η δημοσίευση της φωτογραφίας του Λέο να βάζει την υπογραφή του και να επισημοποιεί έτσι τη συνέχιση της συνεργασίας του με τους "μπλαουγκράνα".
Όμως χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες από τότε μέχρι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Μπαρτομέου και Μέσι και να ολοκληρωθεί η όγδοη ανανέωση του Αργεντίνου. Είχε γραφτεί τότε ότι ο σούπερ σταρ της Μπάρσα, πίεζε με τον τρόπο του τη διοίκηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξει μια ανταγωνιστική ομάδα που θα μπορούσε να διεκδικεί όλους τους τίτλους. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως όταν γίνονταν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο Λέο προφανώς και δεν ασχολήθηκε με το θέμα, έχοντας αφήσει τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά στον πατέρα του - και μάνατζέρ του - Χόρχε Μέσι. Ο Χόρχε λοιπόν, με τον τρόπο του, απαίτησε - και πήρε - τα πάντα από τον Μπαρτομέου.
Με την απειλή της 1ης Ιανουαρίου του 2018 να βρίσκεται όλο και πιο κοντά, όταν δηλαδή ο Λέο θα μπορούσε να συζητήσει ελεύθερα με όποια ομάδα ήθελε, ο Μπαρτομέου προφανώς αποφάσισε να δώσει "γη και ύδωρ" στην πλευρά του παίκτη, ακυρώνοντας τελείως την έννοια της λέξης διαπραγμάτευση. Τα ποσά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δυο εφάπαξ πριμ, της ανανέωσης και της αφοσίωσης, είναι πραγματικό σκάνδαλο. Και κάτι μου λέει, ότι ειδικά αυτό της αφοσίωσης με τα 78 εκ. ευρώ, είναι σε μεγάλο βαθμό έμπνευση του Μπάρτο, αφού ούτε καν το θράσος του Χόρχε Μέσι, θα μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά. Να μην αναφερθούμε καν σε αυτό της ανανέωσης, που στην περίπτωση του Νεϊμάρ ήταν 30 εκ., περίπου δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερο από εκείνο του Λέο.
Σκεφτείτε μόνο ότι στη διάρκεια των μηνών που μεσολάβησαν από τις 5 Ιουλίου 2017, μέχρι και την υπογραφή του Λέο στις 25 Νοεμβρίου, είχε διαρρεύσει ότι το πριμ ανανέωσης θα ξεπερνούσε τα 50 εκ. ευρώ, είδηση που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στη Βαρκελώνη, με τον τοπικό Τύπο να κατηγορεί τον Μπαρτομέου για ενδεχόμενη σπατάλη, αν το ρεπορτάζ επιβεβαιωνόταν. Τελικά τα 50 εκ. έγιναν 115, όταν δεν υπήρχε ούτε καν ως υποψία ακόμα το πριμ αφοσίωσης! Και όλα αυτά, ενώ από τις 30 Ιουνίου του 2017, είχαν υπογραφεί ήδη τόσο το συμβόλαιο για τα δικαιώματα εικόνας, όσο και η συμφωνία με την Fundación Messi (το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Αργεντίνου), κάτι που σήμαινε ότι ο Λέο είχε αποφασίσει να πει το "ναι", χωρίς να χρειάζονται τέτοιες υπερβολικές παραχωρήσεις από τον πρόεδρο του συλλόγου.
ΔΕ ΒΥΘΙΣΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ Ο ΛΕΟ
Έχοντας αναφέρει όλα αυτά, ας επιστρέψουμε τώρα στον πρωτοσέλιδο - και αποκαλυπτικό ως προς τις προθέσεις του - τίτλο της El Mundo, δηλαδή "το φαραωνικό συμβόλαιο του Μέσι, που χρεοκοπεί την Μπαρτσελόνα" και ας σταθούμε στο δεύτερο σκέλος της πρότασης. Γράψαμε και στην αρχή πως δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για μια εφημερίδα με έδρα τη Μαδρίτη, όπως επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως δίπλα στις λέξεις "φαραωνικό συμβόλαιο" και "Μέσι", προστέθηκαν και αυτές της "χρεοκοπίας" και της "Μπαρτσελόνα". Για να δώσουμε ένα ακόμα παράδειγμα, καθόλου τυχαίος δεν είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο Νταβίδ Σάντσεθ, δημοσιογράφος της μαδριλένικης Marca, σχολίασε τη διαρροή του συμβολαίου.
Ο οποίος βγήκε σε βίντεο της Marca TV, αποθεώνοντας πρώτα τους συναδέλφους του της El Mundo για το φοβερό τους ρεπορτάζ και στη συνέχεια δεν παρέλειψε να μας "ενημερώσει" πως κάθε ευρώ που παίρνει ο Μέσι το αξίζει και πως αυτό το συμβάν θα φέρει τον Αργεντίνο με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα στην πόρτα της εξόδου, αφού πλέον έχει σιγουρευτεί πως ο "εχθρός βρίσκεται μέσα στο σπίτι του". Υπάρχει μια ελληνική παροιμία που περιγράφει, νομίζω, στο 100% την "παράκρουση" που ζει αυτά τα τελευταία 24ωρα ο Τύπος της ισπανικής πρωτεύουσας, ξέρετε, με "τη χαρά που δεν την αφήνει" κλπ, αλλά δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς περισσότερο με αυτό, πέραν του προφανούς, που "καθρεφτίζεται" τόσο εύλογα μέσα από τον τίτλο της El Mundo.
ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ
Η ουσία είναι να εξετάσει κανείς, αν πραγματικά έχει βάση αυτό που ισχυρίζεται η El Mundo, ότι δηλαδή είναι το συμβόλαιο του Μέσι αυτό που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στη χρεοκοπία. Πρόσφατα γράφτηκαν στο Contra.gr δυο κείμενα από τον Γιώργο Περπερίδη, το πρώτο σχετικά με τις αποτυχημένες μεταγραφές που έχουν κάνει οι "μπλαουγκράνα" την τελευταία πενταετία και το δεύτερο σχετικά με το υπέρογκο χρέος που συσσωρεύτηκε στη διάρκεια της προεδρίας Μπαρτομέου. Στο πρώτο κείμενο, υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι μεταγραφές της Μπάρσα από τη σεζόν 2015/16 μέχρι και τη σεζόν 2019/20, συνολικά 27 ονόματα παικτών, από τα οποία θα περιοριστώ ενδεικτικά σε πέντε.
Αυτοί οι πέντε παίκτες, αποκτήθηκαν όλοι από το 2017 και μετά, άρα στην τετραετία που "τρέχει" το τελευταίο συμβόλαιο του Μέσι. Οι Κοουτίνιο (145 εκ. ευρώ) και Ντεμπελέ (138 εκ.) ήρθαν τη σεζόν 2017/18, ο Αρτούρο Βιντάλ (18 εκ.) τη σεζόν 2018/19 και οι Γκριεζμάν (120 εκ.) και Ζούνιορ Φίρπο (18 εκ.) τη σεζόν 2019/20. Όπως βλέπετε, πήρα σαν παραδείγματα τρεις παίκτες από το "πάνω ράφι" και δυο από τα πιο κάτω. Μόνο οι μεταγραφές τους κόστισαν συνολικά 439 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα πριμ υπογραφής (που σίγουρα δόθηκαν κι ας μην τα γνωρίζουμε εμείς). Σε αυτό το ποσό, προσθέστε και τις ετήσιες απολαβές καθενός από αυτούς μαζί με τα μπόνους στόχων και σε βάθος τριετίας ξεπερνάμε εύκολα - και κατά πολύ - το μισό δις.
Μισό δις λοιπόν για πέντε παίκτες, όσο και το ποσό που ξόδεψε η Μπάρσα για τον Μέσι στην τελευταία τετραετία. Κάντε τώρα έναν σύντομο απολογισμό του τί έχει προσφέρει η πεντάδα - αναλογικά με το τί έχει κοστίσει - και στη συνέχεια μπορείτε να συγκρίνετε τα νούμερά τους με αυτά του Λέο. Και όχι μόνο τη στατιστική, αλλά και τη γενικότερη προσφορά τους μέσα στο γήπεδο. Μισό δις συνολικά για έναν Κοουτίνιο που γύρισε από τον δανεισμό στην Μπάγερν και ακόμα ψάχνει να βρει ρόλο στην ομάδα, για έναν Ντεμπελέ που μια παίζει και δυο είναι τραυματίας, για έναν Γκριεζμάν που το προσπαθεί - είναι η αλήθεια - αλλά θα χρειαστεί να παίζει μέχρι τα 50 του για να κάνει απόσβεση των χρημάτων που ξοδεύτηκαν γι' αυτόν.
Όσοι λοιπόν ψάχνουν τί είναι αυτό που φταίει ώστε η Μπαρτσελόνα σήμερα να χρωστάει συνολικά 820 εκ. ευρώ και να έχει οφειλές 200 εκ. ευρώ σε 19 συλλόγους σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αφορούν μεταγραφικές υποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, ας μη χάνουν την ώρα τους με το συμβόλαιο του Μέσι, αλλά ας ρίξουν μια ματιά στον ατελείωτο κατάλογο με τα "εγκλήματα" της διοίκησης Μπαρτομέου σε όλα τα επίπεδα. Γιατί αυτή ακριβώς η διοίκηση είναι που έφερε τον καταλανικό σύλλογο στο χείλος της χρεοκοπίας και οπωσδήποτε όχι υπογράφοντας το συμβόλαιο του Μέσι τον Νοέμβριο του 2017, ένα συμβόλαιο όπου και εκεί φαίνεται η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές που αναφέραμε.
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΜΕΣΙ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ
Ένα πολύ βασικό ερώτημα, που ήδη φρόντισαν να το απαντήσουν πολλοί, ανάμεσά τους και ο Τζουάν Λαπόρτα, είναι τα οφέλη που έχει η Μπαρτσελόνα από την παρουσία του Λέο στην ομάδα, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ας περιοριστούμε μόνο στην τελευταία τετραετία σε ό,τι αφορά τις αγωνιστικές επιδόσεις. Από τότε λοιπόν που ο Αργεντίνος υπέγραψε το τελευταίο του συμβόλαιο, έχει παίξει σε 172 επίσημα ματς των "μπλαουγκράνα", πετυχαίνοντας 143 τέρματα και μοιράζοντας 71 ασίστ! Αλλά προφανώς η προσφορά του δεν περιορίζεται εκεί. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Λαπόρτα, υποψήφιος - και μεγάλο φαβορί - στις επερχόμενες εκλογές, ο Μέσι είναι πραγματικό "χρυσωρυχείο" για τους Καταλανούς.
Πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία, η Μπάρσα κατέγραψε συνολικά έσοδα ύψους 841 εκ. ευρώ (ο πρώτος σύλλογος παγκοσμίως που ξεπέρασε τα 800 εκ.), εκ των οποίων τα 383,5 εκ. ήταν κέρδη από εμπορικές χρήσεις. Ο Λαπόρτα λοιπόν ξεκαθάρισε, όταν ρωτήθηκε για το συμβόλαιο του Μέσι, πως ο Αργεντίνος είναι "υπεύθυνος" για το ένα τρίτο των εσόδων της Μπάρσα: "Οι χορηγοί, όπως η Rakuten, η Beko και η Nike, δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα ακριβώς λόγω της παρουσίας του Λέο στην ομάδα. Στην εμπορική εκμετάλλευση του brand της Μπαρτσελόνα, ένα παράδειγμα νομίζω αρκεί και είναι χαρακτηριστικό. Στις δέκα φανέλες που πωλούνται παγκοσμίως από τις μπουτίκ του συλλόγου, οι οκτώ είναι του Μέσι".
ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Ας δούμε τώρα ποιοι είναι αυτοί που γνώριζαν για το συμβόλαιο, που είχαν πρόσβαση σε αυτό. Το περιβάλλον του Μέσι, λέει ότι ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνάει τους τέσσερις-πέντε. Εμείς γνωρίζουμε ότι πέντε είναι οι πλευρές που είχαν πρόσβαση στο έγγραφο. Καταρχάς η πλευρά του παίκτη, δηλαδή ο ίδιος ο Λέο και ο πατέρας του, Χόρχε, που το υπέγραψαν και το έχουν στην κατοχή τους. Μετά έχουμε τον Μπαρτομέου και τον Όσκαρ Γκράου, που το υπέγραψαν από την πλευρά της πρώην διοίκησης, τη Λίγκα που έχει στη διάθεσή της αντίγραφα από τα συμβόλαια όλων των παικτών, τον Κάρλες Τουσκέτς, υπηρεσιακό πρόεδρο του συλλόγου μέχρι τις εκλογές και τέλος, το δικηγορικό γραφείο Cuatrecasas, το οποίο συνέταξε το κείμενο του συμβολαίου.
Να πούμε εδώ, ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, η Λίγκα, ο Μπαρτομέου και η Μπαρτσελόνα. Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της LaLiga, δεν έκανε δηλώσεις για να αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη της Λίγκας στη διαρροή του εγγράφου, δε θα είχε άλλωστε νόημα να το κάνει, αφού είναι προφανές ότι ο ίδιος δε θα ήθελε σε καμία των περιπτώσεων να "χάσει" και τον Μέσι από το ισπανικό πρωτάθλημα, όπως συνέβη πριν τρία χρόνια με τον Κριστιάνο. Μίλησε όμως για τα έσοδα της Μπάρσα, λέγοντας πως αυτά - πριν ξεσπάσει η πανδημία - ήταν τέτοια που εύκολα δικαιολογούσαν το συμβόλαιο του Μέσι και κατέληξε με την αναφορά του στον "άδικο κιτρινισμό", χωρίς να κατονομάσει την El Mundo, με σαφή αιχμή όμως προς αυτήν.
Ο Μπαρτομέου, τον οποίο υποψιάστηκαν σχεδόν όλοι ως αυτόν που διέρρευσε το έγγραφο, δήλωσε τα εξής: "Δεν έχω καμία σχέση με τη διαρροή του συμβολαίου, πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, είναι εντελώς παράνομο να βγαίνουν στη δημοσιότητα επαγγελματικά συμβόλαια και αυτό θα καταλήξει στα δικαστήρια, γιατί ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε ο Μέσι, πρέπει να δεχτούν να μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα. Δε γνωρίζω ποιος το έκανε, αλλά το να κατηγορούν τον Μέσι για τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου, είναι κακόβουλο. Ο παίκτης αξίζει τα χρήματα που παίρνει, γιατί τα επιστρέφει στον σύλλογο, τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εμπορικό επίπεδο". Τον πρώην πρόεδρο ακολούθησε και ο σύλλογος με δική του ανακοίνωση.
Σε αυτή διαβάσαμε πως "είναι απαράδεκτο να δημοσιεύεται ένα έγγραφο με αυστηρά ιδιωτικό περιεχόμενο, που το διέπει η αρχή της εμπιστευτικότητας και από τις δυο πλευρές". Επίσης η Μπαρτσελόνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στη διαρροή και δήλωσε πως θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά της εφημερίδας El Mundo, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη συγκεκριμένη δημοσίευση. Τέλος, η Μπάρσα εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον Μέσι, ειδικότερα απέναντι σε κάθε προσπάθεια μείωσης της δημόσιας εικόνας του, αλλά και στην προσπάθεια να χαλάσει η σχέση του με τον σύλλογο όπου ανδρώθηκε και αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου.
ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ;
Αυτές ήταν οι επίσημες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή αυτούς που είχαν πρόσβαση στο συμβόλαιο του Μέσι. Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος έκανε τη διαρροή. Από τις πέντε πλευρές που γνώριζαν, μπορούμε να αποκλείσουμε τις τρεις. Για τη Λίγκα και τον Τέμπας τα είπαμε, σε καμία περίπτωση δε θα διακινδύνευε να χάσει τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Πριμέρα στον κόσμο, άρα δεν είχε κανένα λόγο να διαρρεύσει το έγγραφο. Αποκλείουμε φυσικά και την πλευρά του Μέσι για ευνόητους λόγους. Το ίδιο θα κάνουμε και με το δικηγορικό γραφείο Cuatrecasas, αφού θα ήταν αυτοκτονικό για το πρεστίζ του να προδώσει την εμπιστοσύνη του καλύτερου πελάτη του και να χάσει τα εκατομμύρια που βάζει στο ταμείο του από τις υποθέσεις του Αργεντίνου.
Άρα ποιοι μένουν; Ο Μπαρτομέου με τον Γκράου από τη μία και ο Τουσκέτς από την άλλη. Όσο και αν φρόντισαν να "καθαρίσουν" τη θέση τους με τις ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα, η αξιοπιστία τους είναι σχεδόν μηδενική και συνεχίζουν να είναι οι "δακτυλοδεικτούμενοι" ως υπεύθυνοι για τη διαρροή. Βέβαια, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί, γιατί όποιος και αν το έχει κάνει, θα έχει φροντίσει να μην αφήσει "ίχνη" πίσω του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μέσι έχει ήδη αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Cuatrecasas, να μηνύσει την El Mundo, ενώ ο προσωπικός του δικηγόρος, Χόρχε Πεκούρτ, έχει αναλάβει την έρευνα για να βρει ποιοι από όσους είχαν πρόσβαση στο έγγραφο, ευθύνονται για τη διαρροή, ώστε να μηνυθούν και αυτοί.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΣΚΕΤΣ
Από το περιβάλλον του Αργεντίνου, έχει γίνει γνωστό, ότι εκτός από τους Μπάρτο, Γκράου και Τουσκέτς, υπάρχουν ακόμα δυο άτομα, τα οποία είχαν πρόσβαση στο συμβόλαιο και επίσης εξετάζονται από τους δικηγόρους, χωρίς όμως να κατονομάζονται. Οι φήμες πάντως μιλάνε για συνεργάτες του υπηρεσιακού προέδρου, Κάρλες Τουσκέτς. Όπως είναι προφανές, ο Μέσι και οι δικηγόροι του ασχολούνται αποκλειστικά με αυτούς τους πέντε, έχοντας αποκλείσει - όπως ήδη γράψαμε - τον Τέμπας και τη Λίγκα. Αν τελικά ανακαλύψουν τον υπεύθυνο της διαρροής, τότε αυτός θα έχει τεράστιο πρόβλημα, αφού όλοι όσοι είχαν πρόσβαση στο έγγραφο, είχαν υπογράψει ρήτρες εμπιστευτικότητας (και όχι μόνο ο Μέσι και ο Μπάρτο).
Για τον Μπαρτομέου τα έχουμε γράψει ατελείωτες φορές, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όμως ας πούμε μερικά λόγια και για τον Τουσκέτς. Υπάρχει μια ιστορία που είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και λέει πολλά για το ποιόν του. Πριν λίγες μέρες, ο Ραμόν Πλάνες, τεχνικός γραμματέας της Μπάρσα, παρέδωσε στον Τουσκέτς ένα έγγραφο-αξιολόγηση για τους Ουμτιτί και Μινγκέθα, έγγραφο προφανώς απολύτως εμπιστευτικό, το οποίο όμως διέρρευσε, προκαλώντας έκρηξη στα αποδυτήρια. Σύμφωνα με τον Πλάνες, στα 20 χρόνια που βρίσκεται στο πόστο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια αξιολόγησή του διέρρευσε στον Τύπο. Πρόσφατα, ο Τουσκέτς διέρρευσε και τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Τζουάν Λαπόρτα.
Να πούμε εδώ ότι ο Τουσκέτς, μακριά από το να κρατήσει ουδέτερη στάση, όπως προβλέπει ο ρόλος του, αλλά και όπως τον έχουν συμβουλεύσει διοικητικοί παράγοντες του συλλόγου, έχει ήδη κάνει "αισθητή" την παρουσία του, κυρίως με την πρόσφατη δήλωσή του, ότι "θα ήταν επιθυμητό να έχει πουληθεί ο Μέσι". Ο Τουσκέτς υπήρξε ταμίας του συλλόγου επί προεδρίας Τζουσέπ Γιουίς Νούνιεθ, ανακατεμένος στο σκάνδαλο "Caso Puyol", όπου είχε κατηγορηθεί πως μαζί με τον Τζόρντι Πουγιόλ, πρόεδρο της Καταλονίας από το 1980 μέχρι το 2003, είχαν βγάλει παράνομα πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ελβετικές τράπεζες για να αποφύγουν την ισπανική εφορία. Ο Τουσκέτς θεωρείται άνθρωπος του Σάντρο Ροσέλ, κάτι που κατ' επέκταση σημαίνει ότι είναι και άνθρωπος του Μπαρτομέου.
Ο τωρινός υπηρεσιακός πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους στην Ισπανία και πρόεδρος πολλών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, υπήρξε επί σειρά ετών, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικής στρατηγικής του συλλόγου και αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τους δικηγόρους του Μέσι ως ο ύποπτος νούμερο ένα για τη διαρροή του συμβολαίου του Αργεντίνου. Κανείς δεν αποκλείει πιθανή "συνεργασία" Τουσκέτς και Μπαρτομέου, σε μια προσπάθειά τους να προκαλέσουν πρόβλημα στον παίκτη αλλά και στον σύλλογο, σε μια συγκυρία πολύ εύθραυστη, με τις εκλογές να έρχονται σε ένα μήνα, αλλά και τον Λέο να βρίσκεται με το ένα πόδι εντός ομάδας και με το άλλο εκτός.
ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ...
Και βέβαια, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί στην Μπαρτσελόνα, ο μαδριλένικος Τύπος συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ, γράφοντας κυριολεκτικά ό,τι του έρθει στο κεφάλι. Η Marca, για παράδειγμα, 24 ώρες μετά το δημοσίευμα της El Mundo, δημοσίευσε με τη σειρά της άρθρο με τον τίτλο "η Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει σεβαστεί απόλυτα το Financial Fair Play της UEFA, υποψιάζεται πως κάποιοι άλλοι δεν το έχουν κάνει", αφήνοντας αιχμές για την Μπάρσα, τον Μέσι και κυρίως τις ρήτρες που περιγράφονται στο συμβόλαιο, αυτές της ανανέωσης και της αφοσίωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τη Marca, η Ρεάλ παρακολουθούσε εδώ και χρόνια (!) τις οικονομικές κινήσεις της Μπαρτσελόνα, διατηρώντας επιφυλάξεις για την νομιμότητά τους.
Αλλά οι άνθρωποι της Marca, προφανώς ενθουσιασμένοι με τη διαρροή του εγγράφου, προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, φτιάχνοντας μια ενδεκάδα, την οποία θα μπορούσε να έχει αγοράσει η Μπάρσα με τα 555 εκ. ευρώ που έδωσε στον Μέσι! Η ενδεκάδα αυτή, σύμφωνα με τα ποσά που δίνει το transfermarkt, αποτελείται από τους: Έντερσον της Σίτι (40 εκ. ευρώ), Ζοάο Κανσέλο της Σίτι (40), Μπονούτσι της Γιούβε (35), Ασράφ Χακίμι της Ίντερ (40), Ρόντρι της Σίτι (63), Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ της Μαν. Γιουνάιτεντ (39), Μπρούνο Φερνάντες της Μαν. Γιουνάιτεντ (55), Κάι Χάβερτς της Τσέλσι (80), Ζοάο Φέλιξ της Ατλέτικο (120), Φεράν Τόρες της Σίτι (23) και Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ (20). Σύνολο; Ακριβώς 555 εκ. ευρώ!
Είναι φυσιολογικό πάντως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, λειτουργεί αμφίδρομα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ισπανία, με την έννοια ότι αν είχε γίνει κάτι ανάλογο με κάποιο σούπερ συμβόλαιο παίκτη της Ρεάλ (ας πούμε του Κριστιάνο, όσο έπαιζε στη Μαδρίτη), ο καταλανικός Τύπος θα είχε επίσης ξεσαλώσει! Προσθέστε σε όλο αυτό και τη συγκυρία που βλέπει μια σχεδόν διαλυμένη Μπαρτσελόνα, μετά από 20 αγωνιστικές, να είναι ισόβαθμη με τη Ρεάλ (και να συνεχίζει στο Κύπελλο) και είναι εύκολο να καταλάβετε το "πάρτι" του μαδριλένικου Τύπου. Από εκεί και πέρα, στην ουσία της υπόθεσης, ελάχιστα νομίζω ότι άλλαξαν στην υπόθεση του Μέσι. Στον Αργεντίνο μπορεί να μην άρεσε καθόλου αυτή η διαρροή, όμως δε θα είναι αυτή που θα επηρεάσει την τελική του απόφαση.
Το χρονοδιάγραμμα δε θα αλλάξει, αφού ο σούπερ σταρ της Μπάρσα θα περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη συνέχεια θα μιλήσει με τον νέο πρόεδρο για να ενημερωθεί για το αγωνιστικό πλάνο και όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, τότε θα ανακοινώσει ο ίδιος αν θα συνεχίσει στη Βαρκελώνη ή θα αναζητήσει αλλού τον επόμενο προορισμό της καριέρας του. Προς το παρόν, για τον ίδιο προέχει η ομάδα και η συνέχιση του νικηφόρου σερί (πέντε συνεχόμενες νίκες) που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Ο ίδιος έδωσε την πρώτη απάντηση στη διαρροή με το υπέροχο τέρμα που σημείωσε εναντίον της Αθλέτικ και άλλωστε σε λιγότερο από δυο εβδομάδες (16/2) έρχεται το πρώτο ματς με την Παρί για τους "16" του Champions League.
AS.COM, MARCA.COM, ELMUNDO.ES, MUNDODEPORTIVO.COM, SPORT.ES, BANKINTER.COM, DATOSMACRO.EXPANSION.COM, OLE.COM, CITYAM.COM, FCBARCELONA.COM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου